latinica  ћирилица
07/12/2016 |  09:58 ⇒ 08/12/2016 | 09:44 | Аутор: РТРС

Цвијановићева за "Глас Америке": Фокусирати се на економију, а не политику (ВИДЕО)

Промијенити приступ према Балкану, више економске сарадње, а мање политике, поручила је америчкој јавности премијерка Српске Жељка Цвијановић, у интервјуу за Глас Америке.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Премијерка је, са делегацијом Српске, на Трансатлантском економском форуму у Вашингтону представила економске и структурне реформе које Српска спроводи у оквиру Реформске агенде.

У уводном излагању, истакла је да је ријеч о темељитим финансијским, економским и социјалним мјерама, које дају добру основу за развој. Због тога је Влада Српске створила повољну пословну климу за инвеститоре, поручила је премијерка.

Учесници Трансатлантског економског форуму у Вашингтону, представници транзиционог тима нове америчке администрације, високо рангирани званичници Стејт департмента, америчког министарства, реизабрани амерички конгресмени и сенатори - Републику Српску су упознали као простор за улагање. Премијерка Цвијановић рекла им је да није задовољна што се у први план ставља политика, а не економска сарадња.

- Апсолутно сам незадовољна што увијек тај простор третирате на политички начин и што нећете никада да испромовишете причу да тамо има простора да се улаже и да се организује привредна активност - рекла је Цвијановићева.

Премијерка Српске сматра да се акценат у БиХ често ставља на централизацију земље, умјесто да се у погон ставља све оно што је децентрализовано и од тога праве нова радна мјеста и привлаче и домаћи и страни инвеститори.

Цвијановићева је истакла да Српска која нема кантоне, има надлежности у области привреде, инфраструктуре, здравства, просвјете, екологије и да је због тога повољан амбијент за стране инвеститоре. Америчку јавност је упознала и са економским реформама и усклађивањем прописа и пракси ентитета као носилаца развоја у БиХ.

- Треба да усклађујемо наше прописе и законодавство и да исто тако уједначимо праксе преко законодавства, а оно што јесте важно је да на тај начин правимо амбијент који ће слати позитивну поруку према вани - навела је Цвијановићева.

Премијерка је нагласила да је јако важно да држава ствара институционалне механизме борбе против корупције, развија правосуђе и учини више да привуче инвеститоре.

- Не постоји никакава формална баријера да би се вршио мониторинг над свим оним што раде институције власти и сви они субјекти који су од јавног карактера, јавног значаја и троши јавни новац. Апсолутно то подржавам, небитно да ли то раде новинари, невладине организације или неко други или наравно надлежни органи који то треба да раде - нагласила је Цвијановићева.

Премијерка је подсјетила да је у Републици Српској могуће у року од три дана регистровати компанију, по једношалтерском систему, уз минималан новац. За разлику од Федерације, Српска је већ ушла и у фазу регистрације пословања путем интернета.