latinica  ћирилица
06/12/2016 |  13:04 ⇒ 13:24 | Аутор: РТРС

Први пацијенти смјештени у Завод за форензичку психијатрију на Сокоцу

Завод за форензичку психијатрију на Сокоцу као једина установа овог типа на територији БиХ примио је прве пацијенте, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.
Соколац: Завод за форензичку психијатрију - Фото: СРНА
Соколац: Завод за форензичку психијатријуФото: СРНА

 
У наредном периоду сви форензички пацијенти из Психијатријске болнице на Сокоцу биће премјештени у ову установу, захваљујући чијем отварању је осигуран адекватан психијатријски третман за особе из БиХ којима су у кривичном поступку изречене мјере безбједности, у складу са Европском конвенцијом о људским правима.

Завод, површине 7.800 метара квадратних, смјештен је у реконструисаној згради бивше војне болнице, а капацитет установе је 200 кревета и задовољава најстроже стандарде смјештајног простора по кориснику.

Осим смјештајног простора, објекат посједује простор за радну терапију, опремљену фискултурну салу, болничку апотеку, опремљену кухињу са рестораном, специјалистичке амбуланте, као и простор за радну терапију, дневне боравке по одјељењима, простор за шетњу, фризерски салон и друге садржаје.



Финансијска средства за реконструкцију бивше војне болнице у Завод обезбиједили су Швајцарски државни секретаријат за економске послове /СЕЦО/ у износу од 2,8 милиона швајцарских франака и Швајцарска агенција за развој и сарадњу /СДЦ/, која је обезбиједила 2.150.000 КМ за опремање Завода и обуку за особље.

Финансирање трошкова Завода регулисано је Споразумом о смјештају и накнади трошкова за извршење мјера безбједности изречених у кривичном поступку и у другом поступку у којем се изриче мјера лијечења, усаглашеном између Савјета министара БиХ, Владе Федерације, Владе Републике Српске и Владе Брчко дистрикта.

Споразумом се регулише смјештај и лијечење пацијената из цијеле БиХ под једнаким условима. Споразумом је утврђено да ће оперативни трошкови Завода бити покривени из буџета министарстава правде ентитета, кантона и Брчко дистрикта, према броју пацијената који су упућени у Завод одлуком надлежних судова.

Радом ове установе испуњене су преузете међународне обавезе из области мјера сигурности и психијатријског лијечења и одлуке Суда у Стразбуру да се омогући адекватан третман особама које су кривична дјела починиле у стању смањене урачунљивости, наводи се у саопштењу.

Извор: Срна