latinica  ћирилица
24/11/2016 |  12:13 | Аутор: РТРС

Хомеопатски лијекови не дјелују?

Федерална трговинска комисија САД-а тражи да произвођачи хомеопатских лијекова наведу на кутијама да они заправо нису дјелотворни.
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

Тржиште хомеопатских лијекова у Сједињеним Америчким Државама је огромно, а само у 2007. години, процијењено је да Американци потроше више од 3 милијарде долара на котроверзан систем алтернативне медицине који је креирао Семјуел Ханман 1796. године.

Сада, америчка влада захтијева да произвођачи таквих лијекова уколико тврде да су они заиста ефикасни, то и докажу. У супротном мораће да нагласе на самом паковању да “не постоје научни докази ефикасности лијека“.

“Хомеопатија која датира из касног 18. вијека базирана је на вјеровању да симптоми болести могу да се третирају минималном дозом супстанце која производи сличне ефекте као велике дозе које се дају здравим људима“, наводи се у саопштењу федералне трговинске комисије.

“Многи хомеопатски производи су до те мјере разблажени да не садрже мјерљиве нивое почетне супстанце. У принципу, хомеопатски производи нису базирани на савременим научним методама и нису прихваћени од савремених медицинских стручњака. Међутим, и поред тога, хомеопатија има много присталица.“

Здравствени експерт Тимоти Каулфелд недавно је ракао: “Вјеровати да хомеопатија дјелује је исто као вјеровање у магију“.

Извор: Б92