latinica  ћирилица
21/11/2016 |  09:25 | Аутор: РТРС

Зашто кашаљ траје дуже од прехладе?

Један од непријатнијих симптома инфекције не би требало игнорисати. Организам се на тај начин брани, али ако траје дуже од мјесец дана, обавезно на преглед код пулмолога.

Респираторне инфекције, које су у ово доба године у пуном јеку, осим повишене тјелесне температуре, цурења носа и болова у мишићима, праћене су и кашљем. И док сви други симптоми нестају за десетак дана, кашаљ може да траје и мјесец дана од прележане прехладе.

"Кашаљ мора да се посматра као одбрамбени механизам респираторног тракта и не треба га спријечавати по сваку цијену у акутним инфекцијама, осим ако озбиљно нарушава квалитет живота", каже др Дејан Жујовић, пулмолог Завода за плућне болести и туберкулозу Београд (Србија).

"Ипак, пацијент би требало да се јави пулмологу ако кашаљ траје дуже од мјесец дана, било да је сув или продуктиван. Нарочито, ако је праћен благо повишеном температуром, малаксалошћу, траговима свјеже крви у испљувку и боловима у грудном кошу."

Кашаљ у акутном бронхитису најчешће траје седам до 10 дана, али код четвртине пацијената може да буде присутан и дуже.

"Употреба антибиотика код акутног бронхитиса најчешће нема никакве користи, али се они најчешће прописују баш у овим ситацијама", објашњава др Жујовић.

"Јер, уколико пацијент у акутној инфекцији искашљава обилан, пребојен садржај, то не значи да је у питању бактеријска инфекција."

Да би се на најбољи начин преболио, за санирање кашља препоручује се престанак пушења и унос веће количине течности.

"Пацијенти који су пушачи могу да очекују да ће их кашаљ дуже мучити након прехладе него непушаче", прича др Жујовић.

"Зато, сваки пушач старији од 40 година који примјећује да му се свака прехлада "брзо спусти на плућа", да кашље дуже вријеме и ујутру искашљава, да има епизоде недостатка даха треба да се јави на преглед пулмологу."

Код пацијената старијих од 65. година свака прехлада, па и кашаљ могу да доведу до озбиљнијих компликација.

"Да би се спријечиле веће компликације најбоља превенција је вакцинација против грипа и упале плућа пнеумококном вакцином", каже др Дејан Жујовић.

"То је веома важна превенција за оне који болују од астме и хроничне опструктивне болести плућа, али и других хроничних болести".

(Извор: Novosti.rs)