latinica  ћирилица
20/11/2016 |  21:17 ⇒ 21/11/2016 | 08:41 | Аутор: РТРС

Мареј савладао Ђоковића, и даље први на АТП листи

Најбољи спортиста Србије 2016. годину завршиће на другом мјесту АТП листе, пошто је у мечу сезоне, у финалу Завршног мастерса у Лондону, поражен од Ендија Мареја резултатом 6:3, 6:4.
Енди Мареј побједник Мастерса у Лондону - Фото: Screenshot
Енди Мареј побједник Мастерса у ЛондонуФото: Screenshot

Најбољи тенисер свијета Британац Енди Мареј први пут у каријери завршиће годину као свјетски број 1, након што је вечерас у финалу завршног Мастерса у Лондону савладао Новака Ђоковића са 6:3, 6:4.

Мареју су за бриљантан завршетак 2016 године и 11. побједу у 35. дуелу против Ђоковића била потребна 104 минута.

Британац је први пут освојио трофеј, а Ђоковић је, са друге стране, послије пет побједа у финалима поражен, и то у дуелу који је ушао у историју јер су се први пут у посљедњем мечу сезоне двојица најбољих борили за прво мјесто на АТП листи.

Након изједначеног уводног дијела меча, Мареј је први направио брејк за 4:3, а потом и привео сет крају.

На старту другог опет је одузео сервис Ђоковићу, потом је то урадио још једном. Ђоковић је одмах узвратио, направио први брејк, али више од тога није могао.

Укупни наградни фонд у Лондону износио је 7,5 милиона долара, а Мареј је инкасирао 2,3 милиона.

Новак Ђоковић

Ђоковић: Мареј је тренутно најбољи

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић честитао је Ендију Мареју освајање Мастерса и место број 1 на АТП листи на крају године.

"Енди је најбољи тенисер свијета у овом тренутку, заслужио је да побиједи, играо је боље у кључним моментима, а ја нисам успио да се вратим. Играо сам све боље како је меч одмицао, али то није било довољно", рекао је Ђоковић послије меча на церемонији додјеле пехара.

"Ово је била сјајна година за мене, десило се толико ствари на које могу да будем поносан, поготово у првих шест мјесеци. Обојица смо били део историје на овом мечу, част је била да будем дио овог догађаја", рекао је Ђоковић.