latinica  ћирилица
18/11/2016 |  18:20 ⇒ 18:31 | Аутор: РТРС

Препливали Мртво море: 7 сати агоније за историјски подухват (ВИДЕО)

Група храбрих и издржљивих пливача препливала је Мртво море од Јордана до Израела, што је први такав забиљежени подухват.
Препливали Мртво море - Фото: Screenshot/YouTube
Препливали Мртво мореФото: Screenshot/YouTube

Пливање преко језера организовала је организација ЕcoPeace с намером да подигне свеијст да се најдубља свјетска депресија сваке године смањује за око један метар.

Двадесет шест екстремних пливача из цијелог свијета, опремљени специјалним маскама због изузетно високог салинитета воде, препливало је Мртво море за седам сати.

Удаљеност од обале до обале износи само 15 километара, али висок ниво соли у води чини нормално пливање готово немогућим. Мртво море је десет пута сланије од Средоземног, што значи да људско тијело плута на површини и да су зарони немогући.

- Било је теже него што сам очекивао - рекао је Шпанац Семјуел Моран (40).

- Најгора је врло иртантна комбинациија сунца и осјећаја соли на кожи. Све вријеме имате утисак да горите - рекао је Моран и признао да је неколико пута пожелио да одустане.

Ким Чејмберс са Новог Зеланда рекла је да је препливавала екстремне дионице у свим крајевима свијета, али да је ово био јединствени напор.

- Чак и неколико капи воде осјети се као киселина у очима, а гутљај може да буде фаталан - рекла је Ким.

На Мртво море излазе Израел, Јордан и палестинска подручја, а са 400 метара испод нивоа мора, сматра се најдубљом депресијом на свијету. Стручњаци упозоравају да би могло да пресуши до 2050. године.

Гидон Бромберг, директор оргаанизација, рекао је да је пливање организовано "као глобални позив на спас тог фасцинантног мора".

Исушивање Мртвог мора почело је 60-их година прошлог вијека када су Израел, Јордан и Сирија због наводњавања почели да мијењају ток ријеке Јордан, његовог главног извора. Од тада је ниво воде у Мртвом мору пао за 40 метара.

Разне компаније такође су црпиле воду како би искористиле морске минерале, нарочито у медицинске сврхе.

Због лоших политичких односа климе између тих земаља шансе за постизање дугорочних рјешења су веома мале.

Израел себи може да приушти да не узима воду јер је унапредио поступке десалинизације, док у Јордану то није могуће.

Једино рјешење је да се земље договоре да барем успоре исушивање, али и то је врло тешко, закључују из организације.

Извор: Агенције