latinica  ћирилица
17/11/2016 |  09:37 | Аутор: РТРС

Идентификовано антитијело које уништава 98 одсто сојева ХИВ-а

Антитијело изоловано из крви особе заражене ХИВ-ом успјешно је уништило 98 одсто лабораторијски изолованих сојева ХИВ-а, укључујући и оне отпорне на друга антитијела исте класе.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Велика ефикасност снажног антитијела, названог "број 6", чини га идеалним кандидатом за даља истраживања усмјерена на лијечење ХИВ инфекција, кажу научници са америчког Националног института за здравље, највеће биомедицинске истраживачке агенције на свијету.

Стручњаци сада испитују еволуцију "броја 6" како би открили како је тачно развио способност тако ефикасног уништавања већине сојева ХИВ-а.

Идентификација антитијела која уништавају ХИВ била је прави изазов за научнике, јер вирус брзо мијења површинске протеине како би избјегао препознавање од стране имуног система.

Прије открића "броја 6", најбољи кандидат научника било је антитијело "ВРЦ01" (убија 90 одсто сојева), које су изоловали у истраживачком Центру за вакцине америчког Националног института за алергије и инфективне болести.

- Као и "ВРЦ01", "број 6" блокира инфекцију тако што се везује за вирус и спречава га да се прикачи за ћелије - рекли су истраживачи у саопштењу за јавност.

Нова открића показују да "број 6" има предности у односу на "ВРЦ01" и нуди "боље и дуготрајније добробити лијечења". Истраживачи такође вјерују да неће морати да га дају интравенозно, већ да у сало испод коже.

Према подацима Уједињених нација, широм свијета крајем 2015. године живјело је 36,7 милиона људи са ХИВ-ом или сидом.

Извор: РТС