latinica  ћирилица
16/11/2016 |  08:26 ⇒ 08:27 | Аутор: РТРС

Упозорење СЗО: Свијет иде ка постантибиотској ери

Свјетска здравствена организација покренула је кампању у циљу указивања на глобални проблем резистентности на антибиотике, и подизања свијести људи о томе да је заштита антибиотицима кроз одговарајућу употребу неопходна.
Илустрација - Фото: Screenshot
ИлустрацијаФото: Screenshot

Кампања СЗО, која ће трајати до 20. новембра, покренута је, између осталог, у циљу подстицања на најбоље могуће праксе јавности, здравствених радника и оних који доносе одлуке и правила, како би се спечио даљи настанак и ширење отпорности на антибиотике, наведено је на сајту Уједињених нација.

Упозорава се да је „без ефикасних антибиотика све теже лијечити растући списак инфекција“, што укључује упалу плућа, туберкулозу, сепсу и гонореју.

„Без хитног дјеловања, свијет срља у 'постантибиотску еру' у којој ће уобичајене инфекције и мање повреде, које је деценијама било могуће лијечити, поново довести до смртних случајева, а бенефити напредних медицинских третмана, као што су хемотерапија и велике операције, биће изгубљени“, једна је од кључних порука Свјетске здравствене организације у оквиру ове кампање.

Истиче се да су антибиотици драгоцијени и да их треба сачувати за употребу у случају бактеријске инфекције, и то само када их је преписао стручњак за здравље људи или животиња.

Извор: РТС