latinica  ћирилица
15/11/2016 |  13:21 ⇒ 13:40 | Аутор: РТРС

Предухитрите прехладу: Три начина за јачање имунитета

Сезона прехлада и грипа је пред вратима, а многе не весели чињеница да сваке године нисмо поштеђени тог таласа кијавица, костобоље и малаксалости. Како предухитрити прехладу и грип, одбранити се или је барем ублажити, откријте кроз три кључне ствари за јачање имунитета.
Сокови (Фото: Thinkstock) -
Сокови (Фото: Thinkstock)

1. Храна богата антиоксидантима

У јачању имунитета врло су битни врста и квалитет намирница које уносимо у организам. Стога се у вријеме прехлада и грипа препоручује унос хране богате антиоксидантима као што су свјеже воће и поврће који нас штите од грипа и осталих вируса током цијеле године.

Својства против упала садрже намирнице попут тамнијег зеленог поврћа, бобичастог воћа, лососа, парадајза, а пожељне су и намирнице богате витамином Ц попут нара, лимуна, наранџе, мандарина, першуна, кеља, паприке, зеља, празилука и слично. Истраживања су показала како и цинк, који се може наћи у намирницама као што су сјеменке бундеве, шпинат, остриге, орашасти плодови и махунарке, може да скрати трајање прехладе чак и за неколико дана.

Ако примијетите да око вас владају прехладе, уз увијек добродошле намирнице које садрже Ц витамин, наоружајте се и онима богатим цинком.

Уживајте у топлим храњивим супама, а избјегавајте прерађену односно готову храну и шећер јер су погодне за размножавање бактерија и слабљење имуног система.

2. Пробиотици - стражари организма

Микроби који живе у нашем дигестивном тракту помажу нам да сваримо храну, али они такође учествују у регулацији нашег метаболизма, осјећаја глади и тјелесне тежине, а имају и одређени утицај на наш имуни систем. Снажан имунитет ослања се на здрав ситем органа за варење, јер у њему је смјештено готово 70 одсто нашег имуног система. У његовом беспрјекорном раду увелико помажу пробиотици који садрже "добре" бактерије које су корисне и при ублажавању упала и спречавању инфекција. Према томе, они нам могу помоћи да ојачамо имунитет и чувају нас од прехлада и грипа. Уколико до њих ипак дође, могу помоћи у ублажавању њихових симптома.

Шта су пробиотици?

Ферментиране намирнице попут кефира или јогурта садрже пробиотике па се препоручује њихов повећан унос прије сезоне прехлада. Ако пак нисте љубитељи таквих производа или нисте сигурни да ли их уносите довољно, можете се послужити пробиотичким додацима исхрани или пробиотичким лијековима. Они се, осим за враћање равнотеже цријевне микрофлоре, могу користити и превентивно како би ојачали здравље система за варење и тиме наш имунитет, и припремили организам за сезону прехлада и грипа. О томе какви би пробиотици били баш за вас посавјетујте се с вашим лљкаром.

3. Вјежбајте, спавајте, провјетравајте просторију

За јачање имунитета важна је брига и за наше тијело у виду редовног вјежбања. При томе никако не жртвујте сан јер квалитетно спавање од барем седам сати и "украдених" 20 минута преко дана за одмор или дремање кључни су у борби против прехлада и грипа када стигну ниске температуре. Током сезона прехлада и грипа обавезно спавајте и боравите у провјетреним просторијама. Редовно отварање прозора и учесталије чишћење радних површина смањују ризик од заразе.

Извор: Агенције