latinica  ћирилица
15/11/2016 |  12:15 | Аутор: РТРС

Вирус западног Нила смртоноснији него што се мисли

Вирус западног Нила може бити знатно смртоноснији него што се до сада показало, а заражени пацијенти могу умирати од компликација изазваних инфекцијом чак и неколико година послије појаве првих симптома, наводи се у студији америчких научника коју данас објављује агенција Франс прес.
Комарац - Фото: ТАНЈУГ
КомарацФото: ТАНЈУГ

Студија је настала на основу испитивања узорка од 4.144 пацијента из Тексаса заражених вирусом у периоду од 2002. до 2012. године и представљена је на годишњој конференцији Америчког друштва за тропске болести и хигијену у Атланти.

Од посљедица инфекције вирусом, у прва три мјесеца по откривању болести умрло је 286 испитаних особа, а њих 268 преминуло је послије 10 година од компликација повезаних са вирусом.

Како се наводи у студији, умрло је 13,3 одсто испитаних пацијената, од чега четири одсто само три мјесеца од појаве првих симптома болести.

Стручњаци су процијенили да вирус западног Нила може бити опаснији од вируса зика јер изазива компликације чак и код пацијената који су преживјели инфекцију без видљивих посљедица, због чега је смртоноснији него што је првобитно утврђено.

Вирус западног Нила није изазвао никакве симптоме код 80 одсто обољелих, док је код осталих дошло до високе температуре, повраћања, дијареје, а у ријетким случајевима и до оштећења мозга.

Међу испитаним пацијентима, смртност је била највиша код оних са оштећењима мозга, али су до смртног исхода доводиле и бубрежне болести повезане са инфекцијом.

Вирус западног Нила први пут се појавио у САД 1999. године и припада истој породици вируса као и вирус зика и вирус жуте грознице.

Извор: Бета