latinica  ћирилица
15/11/2016 |  08:23 ⇒ 08:35 | Аутор: РТРС

Аутомат умjесто слаткиша избацује причe

Француски град Гренобл, од недавно је познат и по необичном старт-апу.
Аутомат за приче (Фото:York Daily News) -
Аутомат за приче (Фото:York Daily News)

Наиме, двојица предузетника су, током паузе код аутомата за слаткише, дошла на идеју да би слична машина могла да штампа приче. Тако је настао аутомат за кратка издања. Сада чувен и тражен и изван Француске.

Кад се чекање одужи, кратке приче прискачу у помоћ. Умjесто слаткиша, аутомат штампа приче - на аеродрому, у општини, ординацији, метроу. У Греноблу, чекаонице се претварају у библиотеке - на минут, три, пет, онолико колико чекате.

Они који су имали прилику да уживају у причама из аутомата кажу да је то лijепо и да је добро имати културу и у брзом формату.

Доба кратке форме препознали су оснивачи "Кратког издања". За пажњу читалаца из чекаоница, конкуришу и остварени и још неафирмисани писци.

- Добијамо отприлике сто прича на дан. По препоруци уредника, штампамо отприлике трећину материјала који стигне на нашу адресу, каже Силви Темпеста, суоснивач "Кратког издања".

- Највећа жеља писца је да буде читан, а ми овдjе имамо могућност да будемо читани. Наши читаоци су и људи који можда никада не би ушли у књижару и купили нашу књигу, објашњава студенткиња Кристи Сибуд.

Аутомат за кратке приче стигао је и до Сан Франциска - до кафеа Френсиса Форда Кополе.

Траже га и Аустралијанци, Шпанци, Американци, Руси.

Извор: РТС