latinica  ћирилица
14/11/2016 |  16:25 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

Ко ће на крају сезоне бити број један на АТП листи: Ђоковић или Мареј?

Ко ће на крају сезоне бити број један на АТП ранг-листи - Енди Мари (који тренутно има пол позицију) или Новак Ђоковић? Одговор би могао да пружи посљедњи меч године.

Енди Мареј и Новак Ђоковић бију битку за престижно звање најбољег играча свијета на крају календарске и такмичарске године. Шкот, који се по први пут попео до првог мјеста 7. новембра, послије освајања Мастерса у Паризу, нада се да ће постати 17. играч (од 1973. године) који је завршио сезону као први. Српски тенисер, на другој страни, покушава да први на крају године буде трећи пут узастопно, укупно пети пут.

Посљедњи пут када је други тенисер свијета претекао првог тенисера свијета на завршном терниру била је 2001. година, а Лејтон Хјуит је надмашио Густава Куертена у Сиднеју.

Постоје различити начини на које Мареј и Ђоковић могу да стигну до првог мјеста, али два су кључна и најједноставнија - уз то, у оба сценарији тенисери су ти који сами контролишу своју судбину.

Мареј је први ако освоји турнир. Ђоковић је први ако побиједи у макар два од три меча у групи и послије тога освоји турнир. То нас ставља пред интересантну могућности. Дакле, ако Ђоковић добије два меча у групи и онда се састане са Марејем у финалу, управо ће њихов међусобни дуел одлучити о томе ко ће нову годину дочекати на врху.

Иако је тренутна предност Мареја над Ђоковићем 405 поена, то је заправо тек 130 поена. То је зато што Маријев салдо укључује и 275 поена које је освојио на прошлогодишњем финалу Дејвис Купа, који ће му бити одузети 28. новембра, односно у дану када се на АТП ранг-листи повлачи црта.

Овдје је потребно мало појашњење. Када тенисери зараде поене на турниру, они остају дио њиховог укупног збира тачно 52 седмице, након чега се брише.

За сваки тријумф у групи на Завршном турниру играчи добијају 200 поена. Побједа у полуфиналу значи додатних 400 поена, док тријумф у финалу доноси 500 поена.

Извор: РТС