latinica  ћирилица
12/11/2016 |  13:16 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

И.Сарајево: Повећан број дјеце са говорним потешкоћа

Извршни директор Удружења омладине и родитеља "Вратите нам осмијех" у Источном Новом Сарајеву Зденка Марић указала је на пораст броја предшколске дјеце са тешкоћама у говору, те апеловала да родитељи, уколико примијете проблем, што прије затраже савјет или стручну помоћ.
Логопед (Фото: knowledge.lviv.ua/) -
Логопед (Фото: knowledge.lviv.ua/)

"Кроз третман логопеда у нашем Удружењу годишње прође око 60 дјеце, међу којима има и школараца, а мислим да дио њих и изостане јер ми не можемо да одговоримо свим потребама. И Дом здравља пружа ове услуге, али стручна лица немају довољно термина да свима пруже одговарајући третман", рекла је Марићева.

Осим тога што на ову појаву утиче доста фактора, она сматра да и родитељи доста гријеше када дјеци тепају и понављају ријечи како их она изговарају, те додаје да и измиксана храна, која се не жваће, неповољно утиче на развој дјечије вилице.

"Када се и примијети неки проблем, нажалост, још нема развијене свијести да се помоћ одмах потражи. Ове године имамо доста дјеце која су тек са пет и по година потражила помоћ нашег логопеда. То је закашњела реакција. Родитељи нису свјесни колико је значајан развој говора за развој интелигенције и свих осталих моторичких активности код дјеце", истакла је Марићева.

Са скромном подршком града Источно Сарајево, а значајнијом општине Источно Ново Сарајево, Удружење ради на пројекту који се односи на организацију логотретмана на овом простору.

"Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић већ четврту годину се заиста труди да се издвоји дио средстава да би ова дјеца имала континуирани логопедски третман", рекла је Марићева.

Са Министарством цивилних послова БиХ у току је пројекат под зазивом "Лутке, театар и ми", чији је циљ укључивање младих са инвалидитетом у све активности које проводе средњошколци општине Источна Илиџа.

"Циљ нам је да дјеци вратимо бајке, јер мислимо да је она данас занемарена у њиховом одрастању. Тренутно радимо на адаптацији луткарске представе `Црвенкапа`. Представа, која ће имати измиксане ликове из различитих бајки, моћи ће се играти у обдаништима и свим образовним установама", навела је Марићева.

Представа би требало да буде приказана у фебруару наредне године у Културном центру Источно Ново Сарајево за дјецу из вртића и нижег предшколског узраста, а од могућности Удружења зависи да ли ће је видјети и малишани на Палама, Сокоцу и другим мјестима.

Рад драмске секције овог Удружења, који датира још од 1999. године у сарадњи са "Форум" театром из Источне Илиџе, је веома успјешан. Марићева каже да се дјеца томе веома радују, јер је то мјесто гдје могу да се изразе чак и они који имају говорне потешкоће.

Према њеним ријечима, рад на овој представи са собом носи и низ поучних ствари које утичу на развијање дјечије маште. Тако ће током шестомјесечног рада у радионицама, они својим цртежима, радом са пластелином и другим техникама на свој начин приказати оно о чему им васпитачи причају.

Марићева је изразила наду да ће, у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске бити реализован и едукативни драмски приказ који би дјецу научио шта је правда, а шта неправда.

Удружење, између осталог, како је рекла, кроз своје радно окупационе активности окупља и старије, незапослене особе са инвалидитетом које продајом својих радова остварују одређена финансијска средства.

Марићева каже да је углавном задовољна оним што је Удружење урадило за 19 година постојања, али да увијек има нешто што се још треба учинити.

Као стварну потребу навела је Центар за дневни боравак дјеце са развојним потешкоћама, чије формирање спречава недостатак финансијских средстава, те изразила наду да ће локална заједница, у сарадњи са Центром за социјални рад, ускоро наћи вријеме за рјешавање овог проблема.

Извор: СРНА