latinica  ћирилица
11/11/2016 |  17:05 ⇒ 17:13 | Аутор: РТРС

Кориштење паметних телефона и таблета прије спавања нарушава квалитет сна

Стручњаци често истичу штету коју изазива нова технологија, а један од проблема који употреба паметних телефона и таблета може изазвати јесте проблем са сном, показала је нова студија Универзитета Калифорнија.
Паметни телефон - Фото: илустрација
Паметни телефонФото: илустрација

Велики број људи широм свијета не може замислити живот без мобилних телефона. Они су посљедње што виде прије спавања и прво за чиме посежу ујутро. Уколико су ово и ваше навике, могуће је да су оне нарушиле квалитет ноћног одмора. Нова студија је показала да је квалитет вашег сна лошији уколико сте нераздвојни паметним телефоном или таблетом.

Уређаји који емитују плаво свјетло изазивају несаницу и друге поремећаје спавања. Студија коју су на одраслим особама провели истраживачи Универзитета Калифорнија у Сан Франциску, показала је да млађе особе проводе више времена користећи ове уређаје, због чега имају поремећен сан. Стручњаци су забринути јер лош сан утиче на школовање, посао и повезује се с депресијом. Осим тога, повећава ризик од гојазности, кардиоваскуларних болести и можданог удара.

Истраживање је показало да више од двије трећине одраслих спава с мобилним телефонима. Такође, пацијентима у болницама који су читали књиге на интернету, требало је више времена да заспе, а квалитет њиховог сна био је знатно лошији.

Студија објављена у часопису PLOS ONE тестирала је хипотезу да кориштење мобилних телефона и таблета може бити повезано с лошим сном.

"Паметни телефони су све присутнији у свакодневном животу. У исто вријеме, порасли су проблеми с несаницом и неиспаваношћу. Лоше спавање, недовољно сна и неквалитетан сан повећавају ризик од гојазности, дијабетеса, кардиоваскуларних болести и депресије. Плаво свјетло, попут оног које долази из паметних телефона, може сузбити производњу мелатонина, што доводи до смањења поспаности", закључује коаутор студије Метју Кристенсен.

Извор: Кликс