latinica  ћирилица
02/11/2016 |  08:45 | Аутор: РТРС

Људске и псеће бактерије се не би требале мијешати

Већина власника и љубитеља паса допушта овим чупавим и оданим створењима да их лижу по устима и лицу. Међутим, бактерије које се налазе у псећим устима се умногоме разликују од оних које се налазе у људским устима те због њиховог споја може доћи до разних обољења.
Човјек и пас - Фото: Screenshot
Човјек и пасФото: Screenshot

Џон Оксфорд, професор вирологије и бактериологије на лондонском Квин Марy универзитету рекао је како пси већину свог живота проводе са својим њушкама закопаним у прљавим ћошковима као и испод репа и изнад фекалија других припадника своје врсте, што значи како су њихове усне и носне шупљине пуне свакојаких вируса и бактерија.

Многе од ових бактерија непознате су људском организму те их он избјегава, али код паса и мачака постоје бактерије које су зоонотске, што значи да код људи могу изазвати болести.

Неке од болести које се могу повезати са псећом пљувачком су гастроентеритис и менингитис, пише Гуардиан.

Свакодневно љубљење са псима, како пише у канадском ветеринарском журналу не може изазвати штету, али људксе и псеће бактерије не би требале долазити у додир. Међутим, до штете долази код људи чији је имунолошки систем већ компромитован.

Старији људи, новорођенчад као и особе са хроничним болестима требале би избјегавати размјењивање пљувачке са псима.

Извор: Кликс