latinica  ћирилица
01/11/2016 |  16:23 ⇒ 19:09 | Аутор: РТРС

Добој- Реконструисане операционе сале (ВИДЕО)

У добојској болници "Свети апостол Лука" завршена је реконструкција операционих сала. Вриједност радова је 300.000 марака.
Добој - операциона сала - Фото: РТРС
Добој - операциона салаФото: РТРС

У овој години реконструисане су четири операционе сале у Служби хирургије и гинекологије, као и порођајна сала.

Вриједност пројекта је 300.000 марака, од чега је 200.000 обезбиједио Кабинет предсједника Републике Српске, а 100.000 Влада Србије. То је створило боље услове за рада добојских хирурга, који годишње обаве више од 2.000 операција.

"Ово реновирање је стигло у посљедњи час јер нисам сигуран колико дуго бисмо те недостатке и мане које су сале имале успијевали да компензујемо повећаним трудом и ангажманом, тако да смо сви пресрећни што смо дочекали да напоком можемо да радимо у идеалним условима", рекао је Предраг Лазић, начелник Службе за хирургију.

Планови у Добоју не завршавају на овоме. Намјера је да се већ наредне године гради нова болница, која би требало да буде резултат споразума о сарадњи РС и Кине.

"Ми већ имамо ријешене имовинско правне односе, терен на коме би се градило и пројекат идејни урађен. Значи, ако би се склопио споразум са Кином то је нама пут да идемо даље у изведбени пројекат, у изведбу свега тога", каже др Александар Панић, помоћник директора болнице.

У посљедње четири године у реконструкцију болничких одјељења и енергетску ефикасност објекта уложено је око 5 милиона марака.

Планови за наредну годину су, између осталих, развој патоанатомије, микробиологије, те увођење нове процедуре операције кука и катаракте.