latinica  ћирилица
01/11/2016 |  08:08 ⇒ 09:50 | Аутор: РТРС

Извјештај Српске УН-у: Потребно одлучно супротстављање џихадистима у БиХ

У БиХ је потребно одлучно дјеловање на супротстављању и искорјењивању присуства џихадиста, али до тога неће доћи све док њене централизоване безбједносне институције буду под доминацијом Странке демократске акције која има тијесне везе са муџахединима, наводи се у 16. извјештају Републике Српске који је упућен Савјету безбједноти УН.
Савјет безбједности УН - Фото: АП
Савјет безбједности УНФото: АП

У извјештају се наводи да, ако пријатељи БиХ у међународној заједници желе да смање пријетњу тероризма из БиХ, треба да престану да подржавају програм централизовања обавјештајних и безбједносних служби у сарајевским агенцијама и блокирања противтерористичког дјеловања ентитета и локалне полиције.

Терористи све више ударају и на саму БиХ, иако она углавном служи као уточиште за џихадисте који дјелују у иностранству.

У извјештају се наводе неки од примјера терористичких дјела у БиХ: Службеници Републике Српске који раде на борби против тероризма, у сарадњи са шведским органима 12. маја ухапсили су пет лица осумњичених за кријумчарење војног наоружања радикалним исламистима у Шведској.

У новембру 2015. године Енес Омерагић убио је два припадника Оружаних снага БиХ у Сарајеву прије него што се разнио, а касније је у његовом стану нађен пропагандни материјал "Исламске државе".

Наоружани мушкарац за ког се вјерује да је повезан са вехабијским покретом 27. априла 2015. године напао је полицијску станицу у општини Зворник током примопредаје смјене, те узвикујући "Алаху екбер!" из двије аутоматске пушке је убио полицајца Драгана Ђурића и ранио још двојицу.

У октобру 2011. године терориста наоружан пушком "АК-47" и ручним бомбама, напада америчку Амбасаду у Сарајеву, погодивши је са 105 метака, а 2010. године џихадистички терористи постављају бомбу испред полицијске станице у Бугојну у централној Босни и у том нападу убијен је полицајац Тарик Јубушкић и повријеђено још шест лица.

"Безбједносни апарат БиХ под доминацијом СДА не ради на искорјењивању присуства џихадиста у БиХ, а безбједносне службе у Сарајеву и њихови домаћи политички и међународни супервизори једноставно не желе да одговоре на екстремистичке пријетње које су тијесно повезане са СДА и њеним ратним поборницима", наводи се у извјештају.

Многи регрути "Исламске државе", како се наводи у извјештају, су бивши борци одреда "Ел муџахид", који је створио Алија Изетбеговић, укључујући најмање једног од шест лица поријеклом из БиХ против којих су САД 2015. године подигле оптужницу због слања новца и материјалних средстава "Исламској држави".

"Власти Републике Српске чине све што је у њиховој моћи да зауставе тероризам у БиХ и иностранству, али су им везане руке у напорима да обезбиједе заштиту од џихадистичког насиља. Обавјештајне и безбједносне агенције на нивоу БиХ и Федерације често не дијеле обавјештајна сазнања са институцијама Републике Српске, а у међувремену, џихадистичке заједнице постоје у Федерацији и дистрикту Брчком, изван надлежности полиције Републике Српске", наводи се у извјештају.

У тексту се истиче да ове заједнице само наглашавају легитимно страховање грађана Републике Српске због тако спремно изречених пријетњи насиљем против Републике Српске у вези са референдумом о Дану Републике.

"Предсједник СДА Бакир Изетбеговић запријетио је да ће предсједник Републике Српске Милорад Додик завршити као Садам Хусеин, Муамер Гадафи или Слободан Милошевић. Бивши муслимански ратни командант Сефер Халиловић, који се налази на челу друге бошњачке странке, запријетио је ратом против Републике Српске, ако одржи референдум о Дану Републике и хвалисао се да би Република Српска могла да издржи највише 10 до 15 дана, док се ниједан лидер СДА нити било која друга бошњачка странка није оградила од ових пријетњи", наведено је у извјештају.

У извјештају се напомиње да је од самог почетка рата БиХ била европски полигон за обуку и уточиште за џихадисте, а бивши замјеник команданта Ал каиде је рекао да када су ушли у рат у Босни, примарни циљ Ал каиде није био помоћи босанским муслиманима, него основати оперативну базу у Босни као подршку будућим операцијама Ал каиде у Европи и на западу.

"СДА, која је основана на идејама исламске Декларације и превласти, позвала је муџахедине и друге радикале у БиХ, а затим им дала уточиште и то је она иста СДА која данас доминира у институцијама на нивоу БиХ, између осталог и у институцијама задуженим за одговор на џихадистичку пријетњу", наведено је у извјештају.

У извјештају пише да је Алија Изетбеговић лично наредио оснивање одреда "Ел муџахид у саставу такозване Армије БиХ.

У саставу "Ел муџахида", јединице 3. Корпуса такозване Армије БиХ, првобитно су били само страни муџахедини, али су га касније углавном чинили домаћи Бошњаци, а током рата деведесетих година прошлог вијека припадници овог одреда редовно су мучили српске заробљенике и одсијецали им главе.

"У пресуди Расиму Делићу из 2008. године Хашки трибунал утврдио је да су припадници одреда `Ел муџахид` починили раширене и садистичке ратне злочине против Срба и утврдио да је убио 52 затвореника српске националности у логору Каменица у периоду од септембра до децембра 1995. године", наведено је у извјештају.

Хашки трибунал водио је истрагу против Алије Изетбеговића за ратне злочине, али је истрага обустављена након његове смрти 2003. године.

И Извјештају се упозорава да данашња СДА наставља да одржава тијесне везе са радикалним исламистима, јер се СДА никада није одрекла својих џихадистичких веза.

"Многи актуелни политички лидери СДА имају и имали су тијесне везе са радикалним исламистима и џихадистима, а то су предсједник СДА Бакир Изетбеговић, потпредсједници Шемсудин Мехмедовић и Шефик Џаферовић, чланови одбора СДА Хасан Ченгић и Осман Мехмедагић, који је био и начелник безбједности Алије Изетбеговића у периоду регрутовања муџахедина, а данас је директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ", наводи се у извјештају.

СДА је блокирала процесуирање ратних злочина које су починили муџахедини, а Тужилаштво БиХ, чији главни тужилац има блиске везе са СДА, није затражило правду за ратне злочине муџахедина над Србима.

"Тужилаштво нарочито штити чланове СДА који су били умијешани у муџахединска звјерства, а замјеник шефа америчке мисије Николас Хил 2015. године примијетио да се генерално сматра да је главни тужилац под великим утицајем бошњачких политичких снага и да постоје притужбе да тужилаштво има превише тврдокорних сљедбеника СДА", наведено је у извјештају.

У овом документу се истиче да Тужилаштво БиХ одбија да истражи доказе који актуелног предсједавајућег Представничког дома БиХ и потпредсједника СДА Шефика Џаферовића повезују са ратним злочинима одреда "Ел муџахид".

Мирсад Кебо, бивши потпредсједник Федерације БиХ и бивши члан бошњачке странке СДА, недавно је Тужилаштву БиХ доставио доказе да је Џаферовић био саучесник у звјерствима "Ел муџахида". Током рата, Џаферовић је био начелник Одјељења крим-полиције Државне безбједности у Зеници, које је служило као штаб Одреда.

Кебин доказни материјал, на примјер, садржи документе који показују да су Џаферовић и Сакиб Махмуљин, командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ били удаљени свега десетак метара када је припадник Одреда одрубио главу српском цивилу у Возући, али Тужилаштво БиХ 11. марта 2015. године одлучује да неће уопште ни истраживати доказе против Џаферовића и Махмуљина.

"БиХ постаје европска оаза за потенцијалне терористе, а институције на нивоу БиХ нису у стању нити желе да искоријене овај проблем, а БиХ се већ дуго користи као полигон за обуку и уточиште за већа терористичка дјела против западних интереса. Посљедњих година `Исламска држава` постаје све опаснија, како су показали најновији напади у Паризу, Бриселу и другим мјестима у Европи", наводи се у извјештају.

Ако се дозволи даље тровање БиХ џихадистичким присуством, Европи и САД, наводи се у извјештају, биће још теже да се одбране од тероризма.

"Западни креатори политике допринијели су, и настављају да доприносе ширењу
џихадизма у БиХ тако што подржавају СДА и њен циљ централизовања власти на нивоу БиХ, супротно Дејтонском споразуму. Ентитети са чврстим надлежностима, између осталог у сфери безбједности, представљају важну заштиту од радикалног ислама и тероризма", наводи се у извјештају.

У извјештају је наведено да Република Српска жели да очува Дејтонски споразум, који значајне надлежности даје ентитетима, а да насупрот томе, СДА и њени савезници у међународној заједници желе да наруше поратно рјешење преношењем надлежности на централизоване институције под доминацијом исламске СДА и тако уклањају ове битне заштите.

"Без тих заштита које даје Дејтонски споразум, присуство и дјеловање џихадиста у БиХ временом ће се само повећавати", пише у извјештају.

Извор: СРНА