latinica  ћирилица
27/10/2016 |  21:16 | Аутор: РТРС

Због увреде Јанша мора да плати одштету новинарки

Бивши словеначки премијер Јанез Јанша мораће да плати казну у износу од 6.000 евра због увреда на рачун новинарке словеначке телевизије, одредио је окружни суд у Велењу.
Јанез Јанша (фото:intermagazin.rs) -
Јанез Јанша (фото:intermagazin.rs)

Према неправоснажној пресуди, на коју шеф словеначке опозиције има право жалбе, казну мора да плати новинарки и уредници јавног телевизијског сервиса Мојци Шетинц Пашек због Твитер поруке након њеног прилога у вечерњој емисији у ударном термину у којој је навела да су неки чланови Јаншине странке присталице филонацистичке групе на Фејсбуку, што је Јанша назвао измишљотином.

Након емитовања прилога, Јанша је на свом Твитер налогу написао да се говори како су "Мојца ПСС" и њена колегиница са телевизије са којом је заједно припремила спорни прилог, а коју је такође навео именом и иницијалима презимена, "јефтине" и истрошене "новинарске проститутке" које је лако купити, сугеришући да су пристрасне и да желе да нашкоде његовој странци, пренијела је Хина.

Суд у Велењу констатовао је у пресуди на одштетну тужбу новинарке да је политичарев твит сам по себи увредљив без обзира на то ко га је написао и са којим намерама, те одредило одштетну своту од 6.000 евра.

Суд није уважио мишљења Јаншиних адвоката да се ради о сатиричном коментару на нападе и покушаје оцрњивања јавне особе.

Обје су новинарке против Јанше покренуле и казнени поступак, јер га оптужују за увреду части и доброг имена.

Извор: Танјуг