latinica  ћирилица
27/10/2016 |  21:04 | Аутор: РТРС

На Сајму књига у Београду одржани Шести сусрети пјесника

На Штанду Републике Српске на Сајму књига у Београду вечерас су одржани Шести сусрети пјесника који стварају на српском говорном подручју и у дијаспори.
Београд:Шести сусрети пјесника - Фото: СРНА
Београд:Шести сусрети пјесникаФото: СРНА

Прије представљања, учесници су се по старом српском обичају послужили погачом коју је по рецепту Срба са Космета испекао и својим колегама даровао пјесник Ратко Поповић.

Поповић је изазвао буру емоција код присутних рецитујући стихове својих пјесама "Отац напушта кућу" и "Отац да се врати дома" у којим је уткана туга свих Срба који су морали напустити своја огњишта на Космету.

Ништа емотивније реакције публике нису биле ни на стихове пјесника Благоја Баковића "Мојковачка битка траје", који је послао поруку да се јунаци тих битака, а прадједови данашњих Европејаца стиде својих праунука.

О брату кога више нема, а кога памти српска историја - Јовану Рашковићу кроз пјесму је говорила Вјера Рашковић, потпредсједник аустријске "Просвјете".

Са посебним емоцијама о својој отаџбини - Републици Српској говорили су, између осталих, пјесници Ранко Рисојевић, Горан Врачар и Драган Колунџија.

Вечерашње дружење била је прилика да се присутнима подијели зборник са прошлогодишњих сусрета.

У исто вријеме представници Удружења "Књига солидарности" уручили су захвалницу директору Представништва Републике Српске у Србији Млађену Цицовићу за допринос у раду тог удружења и промоцији књиге у Србији и Републици Српској.

Цицовић је рекао да ће Представништво наставити са започетом праксом да у сарадњи са "Књигом солидарности" на годишњем нивоу дарује по 2.000 наслова за три школе у Србији, али и да књига дође до сваке школе у Српској.

Извор: СРНА