latinica  ћирилица
27/10/2016 |  19:27 ⇒ 28/10/2016 | 11:36 | Аутор: РТРС

Влада Српске није сагласна с било каквим измјенама Закона о одбрани БиХ (ВИДЕО)

Влада Српске није сагласна с било каквим измјенама Закона о одбрани БиХ, које би проширивале надлежност Министарства одбране БиХ у области безбједносно-обавјештајних послова.
Оружане снаге - документ - Фото: РТРС
Оружане снаге - документФото: РТРС

Од представника Српске у институцијама БиХ затражено је да спријече доношење измјена и допуна Закона о одбрани БиХ, у дијелу који се односи на безбједносно-обавјештајне послове.

Задужено је Министарство за економске односе и регионалну сарадњу да закључак достави члану Предсједништва БиХ из Републике Српске, представницима Српске у Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ.

И поред тога што је спорни документ Шемсудин Мехмедовић јавно показао пред камерама, наши представници у Сарајеви и даље тврде да о томе ништа не знају.

На једној страни деманти Шиљеговића да је покренуо иницијативу за формирање обавјештајне службе, која би пратила цивиле, чиме би биле продужене надлежности Оружаних снага БиХ у оквиру Закона о одбрани, и тврдње да тај документ не постоји.

На другој, папир с његовим потписом, али и тврдње бившег замјеника министра одбране Живка Марјанца да су сличне иницијативе са истим потписом долазе и за вријеме његовог мандата.

- Што је то поново урађено не знам, имајући у виду да је на том мјесту генерал Шиљеговић, који би требало да зна да то не може да прође, каже Марјанац.

Марјанац подјсећа и на хијерархију. О оваквим иницијативама, и када би прошле, одлучује Прдсједиштво БиХ консензусом. Каже да српски члан Предсједништва Младен Иванић, ако би до њега дошао овај документ, може да га стопира.

Иванић тврди да никакав папир у вези са овим није видио.

- Кад добијем закон онда могу коментарисати. Овог тренутка нити сам чуо, нити имам тај закон да бих могао да га коментаришем. Мислим да су то спекулације, изричит је Иванић.

Исто тврди и замјеник министра одбране Борис Јеринић: "То је један спин-политички. Нема никаквог задирања, формирања обавјештајне службе."

Спекулација или не? Да ли се одговор можда крије у изјави кадра СДА, коалиционог партнера Савеза за промјене на нивоу БиХ?

- Маринко Шиљеговић, помоћник министра одбране БиХ за обавјештајно-сигурносни рад информисао је чланове заједничке комисије да су у току активности на изради измјена и допуна Закона о одбрани БиХ у дијелу који се односи на његов члан 10, а којим су обухваћене активности војно-обавјештајног рода, рекао је Мехмедовић.

Бивши замјеник министра одбране тврди да ако постоји тај иницијатива, то би било мијешање надлежности са безбједносним структурама. Друго, сматра да ако је то неко покренуо, циљ може да буде и страначко запошљавање. Из Српске поручују да би то било продужавање надлежности Оружаних снага, али и директно угрожавање безбједности њених грађана.