latinica  ћирилица
27/10/2016 |  19:25 ⇒ 19:25 | Аутор: РТРС

Ђокић: Српска остварила раст БДП-а

Република Српска у овој фази године, остварила је раст БДП-а од 2,5 одсто, а до краја године очекује се повећање и до три одсто у односу на прошлу годину, рекао је министар индустрије, енергетике и рударства Српске, Петар Ђокић, гостујући у програму Радија Републике Српске.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- Овај раст је већи него што смо и планирали. У више области наше привреде имали смо раст. Говоримо о повећању обима производње топлотне и електричне енергије, расту прерађивачке индустрије, расту пољопривреде, а видљив је и раст у области вађења руда и минерала. Укупно, наша индустрија у првих девет мјесеци ове године је остварила раст од 8 одсто у односу на 2015. годину - каже Ђокић.

Он је нагласио да су бројни енергетски пројекти у Српској већ дали резултате, јер се у овој години повећао обим производње електричне енергије за више од 27 одсто.

Говорећи о ситуацији у области шумарства, Ђокић је рекао да је Влада Српске усвојила план развоја "Шума Српске" и да се у тој области, виде позитивни резултати.

- "Шуме Српске" су позитивно пословале за првих шест мјесеци ове године, а позитивно су пословале и прошле године. За првих шест мјесеци ове године остварена је добит од шест милиона КМ, а сигурно ће до краја године ова добити бити и већа, што је и био важан циљ - додао је Ђокић за Радио Републике Српске.