latinica  ћирилица
27/10/2016 |  17:47 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Голић-Диздаревић: Измјестити локације за складиштење радиоактивног отпада

Потпредсједица Владе Републике Српске Сребренка Голић и директор Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Емир Диздаревић нагласили су потребу да локације на којима се складишти радиоактивни отпад буду измјештене на мјесто које би послужило као привремено складиште, до слања у земљу која би била спремна да га трајно збрине.
Бањалука: Састанак Голић-Диздаревић - Фото: СРНА
Бањалука: Састанак Голић-ДиздаревићФото: СРНА

Голићева је током састанка у Бањалуци са Диздаревићем и његовим замјеником Зораном Тешановићем, који је и официр за везу са Међународном агенцијом за атомску енергију, разговарала о безбједности привременог збрињавања радиоактивног отпада на територији Републике Српске и БиХ, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

Чланови Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ обавијестили су представнике Владе Српске да је ријеч о такозваним затвореним, потрошеним изворима који не изазивају негативне посљедице по здравље људи.

"Ријеч је о старим громобранима, индустријском отпаду, различитим расходованим мјерним инструментима, те медицинском отпаду, а очекују се и извјесне количине војне опреме која се сврстава у ову категорију отпада", наводи се у саопштењу.

На састанку је договорено да се потенцијално привремено складиште обезбиједи у оквиру неперспективне војне имовине, изван урбане средине и водозахватних подручја.

Диздаревић је навео да је потребан мањи објекат, до 50 метара квадратних, који је лако обезбиједити, јер се мора водити рачуна да не дође до злоупотребе.

Тешановић је нагласио да се у финансирању ове врсте отпада може очекивати помоћ од ИАЕА.

На данашњем састанку посебна пажња посвећена је активностима на спречавању изградње одлагалишта нуклеарног и радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској, у непосредној близини границе са БиХ.

Голићева је рекла да су све институције, како на ентитетском, тако и на нивоу заједничких органа, обавезане декларацијама које су усвојене у парламентима на свим нивоима да се заједнички боре за интересе 230.000 становника који живе у сливу ријеке Уне, у оба ентитета, а које би евентуална изградња овог одлагалишта на Трговској гори животно угрозила.

Она је истакла да је неопходна много већа ангажованост институција на нивоу БиХ у рјешавању овог питања.

Представници Регулаторне агенције обавијестили су представнике Владе Републике Српске да су обезбиједили средства за адвокатски тим који би заступао интересе БиХ, ако буде потребе.

На састанку је било ријечи и о међународним пројектима за чије провођење је задужена Регулаторна агенција из области здравства, пољопривреде и ветеринарства БиХ, те из области за које су надлежне институције које се баве цивилном заштитом.

Голићева је кандидовала и питање неутралисања и деконтаминације подручја која је НАТО бомбардовао муницијом са осиромашеним уранијумом.

Договорено је да сљедеће године домаћи стручњаци направе детаљну анализа ових подручја - воде, тла, биљних и животињских врста, те да се на основу добијених истраживања открију посљедице по људе.

Представници Регулаторне агенције преузели су обавезу да сачине пројектни задатак и аплицирају за средства за реализацију овог пројекта.

Састанку су присуствовали и министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић и представници Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Извор: СРНА