latinica  ћирилица
27/10/2016 |  17:34 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Београд-Награда Народној библиотеци и "Службеном гласнику" Српске

Народна универзитетска библиотека Републике Српске и "Службени гласник" Српске добитници су награде за најбољег издавача из дијаспоре на 61. Међународном београдском сајму књига у Београду.
Сајам књига - Београд - Фото: Screenshot
Сајам књига - БеоградФото: Screenshot

Награду су добили за издавање књиге "Петар Кочић - С планине и испод планине и друга проза", саопштено је данас са Београдског сајма.

Иста награда додијељена је и Књижевној задрузи српског народног вијећа Подгорица за дјело "Апотеоза српским гуслама" Дејана Томића.

Награду за издавача године овогодишњег сајма равноправно су подијелиле издавачке куће "Клио" и "Лагуна" из Београда.

Награда за издавачки подухват године припала је књигама "Путописи" Григорија Божовића у издању Завода за уџбенике из Београда и "Србија, градови, општине, насеља", Стевана М. Станковића, које су објавили "Службени гласник" и "Православна реч".

Најбоље дјечје књиге су "Најлепше песме за децу" Ненада Симоновића издавачке куће "Танеси" и "Лола - пас детектив" Уне Бабић у издању "Интерпреса".

Посебно признање за допринос у области науке припало је дјелима "Хришћанство и ислам" Владете Јеротића, "Михајло Пупин - највећи хришћанин међу научницима" групе аутора и "Херменеутика као политика" Стенлија Розена.

Специјално признање за књигу додијељено је дјелу "Венац од трња за Данила Киша" Миливоја Павловића и тротомном издању "Византијско наслеђе и српска уметност 1-3" групе аутора, док је Специјално признање за издавача добила Народна библиотека "Стефан Првовенчани" из Краљева за едицију "Повеља".

Награда "Богдан Кршић" за најљепшу књигу на Београдском сајму књига додијељена је едицији "Арс техне" Факултета за медије и комуникације из Београда, у опреми Борута Вилда.

Специјално признање за младог дизајнера припало је Јани Вуковић за опрему књига издавачке куће "Арете" из Београда.

Извор: СРНА