latinica  ћирилица
27/10/2016 |  17:26 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Београд-Представљена три издања Матичне библиотеке Источно Сарајево

На Међународном сајму књига у Београду данас су представљена три издања Матичне библиотеке Источно Сарајево - "Живот и дјело Риста Трифковића" аутора Душана Зуровца, "Владика, слава му и милост" Жељка Пржуља и "Исповијест лудака" Горана Врачара.
БГ-Представљена издања Матичне библиотеке И.Сарајево - Фото: СРНА
БГ-Представљена издања Матичне библиотеке И.СарајевоФото: СРНА

Књиге су представљене на Штанду Републике Српске.

Аутор књиге "Владика, слава му и милост" Жељко Пржуљ рекао је да овај роман говори о земаљском животу Светог Василија Острошког - од његовог монашења до смрти.

"Осим тога, роман говори и о борби Срба у 17. вијеку, тамо негдје јужно од Сарајева, да сачувају своју вјеру и потомство у вријеме Отоманске империје, да се сачувају од покатоличења и исламизације", каже Пржуљ.

Новинар Драган Вујичић каже да Пржуљ у својој књизи показује да се 17. и 18. вијек по изазовима не разликују од 21. вијека, те да Срби као народ исто страдају.

На Штанду Републике Српске промовисана је и књига "Живот и дјело Риста Трифковића" аутора Душана Зуровца, који је био спријечен да присуствује овом догађају.

Слађана Братић из Матичне библиотеке Источно Сарајево рекла је да је ова књига написана са идејом да подсјети на књижевни рад Трифковића, који је био и уредник издавачке куће "Свјетлост".

"Матична библиотека ће се и даље бавити животом и заоставштином Трифковића", најавила је Братићева.

Посјетиоци штанда Републике Српске у Београду данас су могли да чују и стихове из збирке пјесама Горана Врачара "Исповијест лудака".

Професор Саша Кнежевић рекао је да Врачар одлично влада стихом и језиком и да истиче парадокс и све што је парадоксално.

Извор: СРНА