latinica  ћирилица
27/10/2016 |  16:21 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

Козарска Дубица: Крсна слава Храма Свете Петке (ВИДЕО)

Православни вјерници прослављају данас празник преподобне мајке Параскеве у народу познатији као Света Петка, којом чине помен на дан када је ова светитељка, која је живјела у 11. вијеку, окончала свој овоземаљски живот. Крсну славу у Козарској Дубици данас је прославио и Храм Свете Петке.
Козарска Дубица - Слава храма - Фото: РТРС
Козарска Дубица - Слава храмаФото: РТРС

У оба храма у Козасркој Дубици служена је света литургија у присуству великог броја вјерника, који су овом светом чину присуствовали из различитих разлога.

Мира Пралица из Козарске Дубице каже да се овдје моли за здравље себе, своје дјеце, и свих добрих људи, а Миља Буразор наводи да се њена унука родила ,јуче уочи Свете Петке, и да је то још већи разлог да дође на прославу.

Јачање традиције и обичаја српског народа, али и саме вјере, треба да буде заједнички циљ, поручено је данас из Козарске Добице.

- Мислим да управо кроз нашу вјеру и кроз Српску православну цркву треба да истакнемо наше јединство. Да се на оваквим догађајима сјетимо да смо један народ,  да наше подјеле, разлике, неслагања, различита мишљења оставимо по страни, истиче Дарко Бањац, кум славе Храма Свете Петке.

Традиционално, вјерници су у литији прошли улицама Козарске Дубице.

- Ево, сабрани смо овдје Богу на молитви били и кроз наш град ишла је традиционална литија у част Свете Петке преподобне мајке Параскеве, каже протојереј ставрофор Гојко Слијепчевић.

Миле Злојутро, начелник општине Козарска Дубица, нагласио је да сње нада да ће овај обичај још дуго ,дуго да живи у Козарској Дубици.

Преподобна мати Параскева према записима српског владике Николаја Велимировића, поријеклом је Српкиња. Мошти Свете Петке данас се налазе у Јашију у Румунији.