latinica  ћирилица
27/10/2016 |  14:35 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Радончић: Нисам директно преговарао са Кељмендијем

Због краја радног времена у Палати правде у Приштини за данас је завршено свједочење Фахрудина Радончића, предсједника Савеза за бољу будућност и делегата у Дому народа Парламента БиХ у случају које правосудне институције самопроглашеног Косова воде против Насера Кељмендија.
Свједочење Фахрудина Радончића (Фото: N1) -
Свједочење Фахрудина Радончића (Фото: N1)

Свједочење ће бити настављено сутра у 9:30 часова.

Кељмендијев адвокат Бесник Бериша изјавио је за телевизију Н1, да се Радончић пред приштинским судом појавио као свједок тужилаштва. Специјални тужилац Ендру Хјуз, Радончића је, између осталог, испитивао о куповини некретнина и да ли их је плаћао у готовини. На то је лидер СББ-а, против кога се и у БиХ води процес, одговорио да је "очекивао озбиљнија питања и да се плаћа преко рачуна, а не кешом".

О везама са Кељмендијем, Радончић је рекао:

- Ми смо са господином Кељмендијем само сарађивали са циљем куповине ауто блинде и неке некретнине, као што је имовина на Илиџи. Ја никад нисам директно преговарао са господином Кељмендијем око куповине или цијене - изјавио је Радончић.

Он је додао да је са Кељмендијем директно преговарао тадашњи представник Аваза, Мухамед Бакаревић.

Тужиоца је, такође, интересовао наводни састанак Радончића и Кељмендија.

- Ја и господин Кељменди никада нисмо имали заказан састанак, посебно не онај састанак о којем спекулишу медији гдје су присуствовали и (Екрем) Лекић, (Насер) Орић, (Сенад) Шахинпашић и други. Тај се састанак никад није десио - одговорио је Радончић.

Како је рекао, на Кељмендија га је упозорио бивши замјеник високог представника у БиХ.

- Господин Рафи Грегоријан ме је упозорио током једног састанка у мојој канцеларији да бих требао да се пазим јер постоје неке сумње око Кељмендија. Послије тога нисмо више сарађивали са господином Кељмендијем - поручио је Радончић.

Предвиђено је да свједочење Радончића траје три дана.

Специјално тужилаштво самопроглашеног Косова против Кељмендија је подигло оптужницу у јулу 2014. за организовани криминал, тешко убиство, куповину, посједовање, расподјелу и неовлаштену продају наркотика. Из Тужилаштва тврде да је Кељменди био лидер и вођа криминалне организоване групе, док се као тешко убиство наводи убиство Рамиза Делалића у Сарајеву 2007.

Свједочење Радончића се сматра кључним у овом судском поступку. Почетком 2015. је први пут најављено да ће Радончић свједочити у овом случају, а његово свједочење је неколико пута одложено.

До сада су, по позиву тужилаштва, у овом случају свједочили Азра Сарић, Алдин Хајдаревић, Шејла Турковић, Емир Полак, Мухамед Ушановић као и неколико заштићених свједока путем видео линка из Сарајева.

Суђење је од посебног значаја за косовско тужилаштво, јер представља један од ријетких случајева сарадње са Тужилаштвом БиХ.

Извор: Н1