latinica  ћирилица
27/10/2016 |  14:22 ⇒ 14:57 | Аутор: РТРС

Завршена Међународна војна вјежба "Регекс 16" (ВИДЕО)

На војном полигону "Мањача" и касарни "Козара" у Бањалуци данас је презентацијом средстава и приказом спремности и обучености за заједничко дјеловање оружаних снага из више од 11 земаља завршена Међународна војна вјежба "Регекс 16".
Војна вјежба на Мањачи - Фото: РТРС
Војна вјежба на МањачиФото: РТРС

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић истакао је да је за укупну безбједност важна међународна сарадња.

"Да би била сачувана безбједност неопходна је сарадња земаља у региону западног Балкана. Драго ми је што је оваква вјежба први пут спроведена у земљи која није члан Нато савеза", рекао је Иванић новинарима, након завршетка вјежбе.

Он је оцијенио да само обучене Оружане снаге БиХ могу сачувати мир и стабилност.

"Надам се да ће Оружане снаге БиХ бити модернизоване, с циљем формирања малих и ефикасних јединица које могу успјешно учествовати у мировним мисијама и помоћи становништву у случају елементарних непогода", додао је Иванић.

Одговарајући на питање да ли ће бити измијењен Закон о Оружаним снагама БиХ с циљем формирања војно-обавјештајне службе, Иванић је рекао да неће бити никаквих измјена тог закона и да су спекулације да ће бити формирана нека нова служба на нивоу БиХ.

Коментаришући усвајање Закона о Дану Републике Српске, Иванић тврди да није јасно да ли је обавезујуће обиљежавање Дана Републике или није.

"Ако није обавезујуће обиљежавање Дана Републике онда нисам задовољан усвојеним законом. Схватио сам да ће о обавезности одлучивати Влада Републике Српске, али се надам да ће власт у Српској урадити оно што је обећала да ће празник бити обавезујући", навео је Иванић.

Помоћник министра одбране БиХ Борис Јеринић нагласио је да је вјежба "Регекс 16" била успјешна и да је БиХ показала да може усавршавати Оружане снаге, с циљем подршке миру.

Јеринић тврди да неће бити формирана војно-обавјештајна службе на нивоу БиХ.

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анте Јелеч рекао је да је у вјежби учествовало више од 1.000 војника и изразио задовољство што је вјежба успјешно окончана.

У Међународној војној вјежби "Регекс 16", која је почела 24. октобра, учествале су оружане снаге из БиХ, Србије, Македоније, Црне Горе, Украјине, Грузије, Јерменије... Спровођење вјежбе помогле су снаге ЕУФОР-а.

Извор: СРНА