latinica  ћирилица
27/10/2016 |  13:33 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

Јапан уручио 40 возила установама социјалне заштите

Амбасадор Јапана у БиХ Казуја Огава уручио је данас у Сарајеву Министарству цивилних послова БиХ 40 возила марке "тојота", који су дио донације Владе Јапана БиХ, која се састоји од 120 аутомобила најновије генерације, укупне вриједности од око седам милиона КМ.
Донација Владе Јапана - Фото: klix.ba
Донација Владе ЈапанаФото: klix.ba

Преосталих 80 возила из ове донације биће уручена у другом кварталу наредне године.

Крајњи корисници ове донације су јавне установе у систему социјалне заштите у БиХ, чија је дјелатност непосредно усмјерена на пружање различитих видова помоћи најугроженијим групацијама грађана, док су приоритете утврдили надлежна министарства за област социјалне заштите из Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта.

Огава је рекао да је ријеч о возилима која користе еколошки чист дизел као погонско гориво, те да је ријеч о до сада највећој донацији Владе Јапана БиХ, која има хуманитарни карактер.

Он је нагласио да ће овај грант унаприједити квалитет свакодневног живота најрањивијих категорија бх. друштва, а у исто вријеме допринијети и заштити средине у БиХ.

Према његовим ријечима, возила која користе дизел гориво су врло популарна у Европи, што говори чињеница да више од 50 одсто купљених возила на евом континенту управо користи ово погонско гориво.

"Возила која користе чисти дизел, за 98 одсто редукују емисију честичних материја и за више од 84 одсто емисију азотних оксида", рекао је Огава, додавши да су ова возила постигнућа јапанске напредне технологије.

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић рекао је да ће ова донација у знатној мјери побољшати мобилност установа социјалне заштите, те подићи квалитет њихових услуга на виши ниво, односно да ће у том смислу великом броју лица са инвалидитетом, старијих лица, дјеци без родитељског старања ублажити потешкоће са којима се суочавају.

Према његовим ријечима, постојећа возила у неким установама у БиХ старија су од 20 година, тако да ће јапанска донација у великој мјери помоћи да се постојећи ресурси у области социјалне заштите могу у потпуности и благовремено користити, у интересу најрањивијих категорија становништва.

"Захваљујући донацији Владе Јапана, сигурни смо да ће многа лица у најудаљенијим мјестима пуно чешће осјетити бригу друштва и земље за њихову животну ситуацију, те да ће њихов осјећај беспомоћности и изолације бити барем ублажен", нагласио је Османовић.

Извор: СРНА