latinica  ћирилица
25/10/2016 |  20:28 | Аутор: РТРС

Осам штетних утицаја соли на тијело

Со мијења укус хране, али и утиче на тијело на начине које не можете ни да замислите.
Со - Фото: РТРС
СоФото: РТРС

Надутост

Уколико имате проблем с надимањем, смањење конзумације соли може помоћи. Прекомјерна конзумација соли повећава ниво натријума у тијелу, због чега оно задржава додатне количине течности.

Висок крвни притисак

Со утиче и на крвни притисак. Што више соли уносите, у организму има више натријума, а виши ниво натријума повећава крвни притисак. Смањењем уноса соли за 4,6 грама снижава се крвни притисак. Мањак соли има супротно дејство, тако да се препоручује праћење уноса соли, јер се на тај начин контролише и ниво натријума у организму.

Болести срца

Натријум је веома важан за организам, али његов вишак прави знатну штету и може довести до кардиоваскуларних болести, болести срца, срчане инсуфицијенције и можданог удара. Претјерана конзумација соли удвостручава ризик. Пушачи, старији људи, дијабетичари и људи с високим крвним притиском су ризична група, тако да морају да контролишу унос соли.

Когнитивне способности

С повећањем крвног притиска се јављају мождани проблеми. Људи који уносе много соли и слабо се крећу ризикују слабљење когнитивних способности. Стручњаци савјетују смањење уноса соли, као и свакодневно вјежбање у трајању од 30 минута, како би човјек био ментално и физички здрав.

Бубрези

Бубрези имају важну улогу у филтрирању отпадних производа из крви, а њихово затајење може довести до дисбаланса течности у крви, абнормалних стања и на крају смрти. Висок крвни притисак може такође да доведе до престанка рада бубрега јер врши притисак на артерије. Особе које имају проблема с бубрезима са смањењем уноса соли осјете побољшање. Потрошња соли је дефинитивно повезана са здрављем бубрега.

Потреба за сланим

Они који конзумирају много соли неријетко осјећају потребу за све већим количинама. Њима се савјетује да со замијене другим зачинима, као што је паприка.

Мождани удар

Велика потрошња соли повећава количину натријума у крви, а то доводи до повишеног крвног притиска, који може резултовати можданим ударом. За контролу натријума у организму се препоручује смањење уноса соли.

Кожа

Претерано уношење соли у организам узрокује едеме, односно отицање руку, ногу и чланака. То су екстремни случајеви, али се неријетко јављају и промјене на кожи.