latinica  ћирилица
24/10/2016 |  14:58 | Аутор: РТРС

Уље ђумбира и риба против болова у кољену

Ефикасност уља ђумбира и рибе потврђују пацијенти који пате од болова у кољенима, без обзира на животну доб или узрок бола у овом великом зглобу.
Уље (Fotolia) - Фото: илустрација
Уље (Fotolia)Фото: илустрација

За особе које пате од болова у кољенима конзумирање уља ђумбира и рибе може бити прави начин да се ослободе овог непријатног стања. Ефикасност наведених намирница потврђују пацијенти, без обзира на животну доб или узрок бола у овом великом зглобу, тврди бечки љекар Хадемар Банкхофер. Болови, заправо, не морају увијек бити посљедица истрошености зглоба, која је карактеристична за старију популацију. Некада представљају посљедицу погрешног оптерећења тијела, али и наслијеђа.

Доктор Банкхофер тврди и да утрљавање уља од камилице, кантариона, маслина и азијске "тигрове масти" може да буде дјелотворно. Питање је једино коме шта одговара, због чега би најприје требло испробати узорке наведених мелема и потом одабрати онај прави.

Коријен ђумбира такође помаже у отклањању болова. Лијек се припрема тако што се од свјежег коријена ђумбира одсјече један комад, изренда и тиме маже зглоб кољена. Ради потпуног ефекта, истовремено треба пити и чај од ове зачинске биљке.

Осим тога, у исхрану би обавезно требало уврстити рибу - лосос, харингу и скушу. Ове врсте риба богате су омега-3 масним киселинама, које истовремено јачају и зглобове.

Извор: Вечерње новости