latinica  ћирилица
24/10/2016 |  14:18 ⇒ 14:23 | Аутор: РТРС

Вучић, Церар: Све бољи односи двије земље

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да Србија и Словенија имају све боље односе, посебно у економији и навео да се очекује да ће обим робне размјене двије земље до краја године прећи милијарду евра.
Влада Србије и Словеније потписали неколико споразума - Фото: ТАНЈУГ
Влада Србије и Словеније потписали неколико споразумаФото: ТАНЈУГ

Вучић је на заједникој конференцији за новинаре са словеначким премијером Миром Цераром, послије заједничке сједнице влада двије државе у Београду, рекао да је обим трговинске размјене двије земље прошле године износио 870 милиона евра и у порасту је између 12 и 16 одсто.

"Словеначке компаније у Србији запошљавају 25.000 људи, а укупне инвестиције из те земље су 1,2 милијарде евра. Ми у Словенији први пут имамо више од 70 милиона евра инвестиција и оне расту", рекао је Вучић.

Он је навео да је Словенија земља са којом Србија нема скоро никаквих отворених питања, изузев питања сукцесије имовине, али да је, "на примјер, данас већ ријешено питање 'Београдске банке' и 'Љубљанске банке' у Њујорку".

Он је навео да је са Цераром разговарао о словеначким искуствима у смањењу броја незапослености код младих, али и о српским бањама, "о доброј војној, али и војно-економској и војно-образовној сарадњи" и истакао да ће Србија сарађивати са Словенијом и о питању мигрантске кризе.

Вучић је рекао да је идеја да се од Словенаца преузме њихово искуство како се поступа са старим рудницама који се затварају, а било је ријечи и о питањима из области здравства, саобраћајне инфраструктуре и електронском плаћању.

Премијер Србије навео је да је разговарано и о заједничком организовању великих спортских такмичења и да је договорена сарадња у привлачењу туриста, посебно из САД.

Словеначки премијер Миро Церар рекао је да Србија и Словенија немају озбиљнијих отворених питања, а да "оно што је било" успјешно рјешавају.

"Имамо одличне политичке, пријатељске и друге односе и са заједничким сједницама влада надграђујемо добре односе", рекао је Церар.

Он је оцијенио да је Србија значајан дио европске породице и важан фактор за очување стабилности на Западном Балкану, а посебно је истакао улогу Србије у мигрантској кризи, напомињу да двије земље сарађују у тој области.

Церар је навео да земље ЕУ треба да саслушају и шта имају да кажу земље које нису чланице, а које имају активну улогу у рјешавању мигрантске кризе.

Премијер Словеније је изразио задовољство привредном сарадњом и повећањем робне размјене двије земље и нагласио да је посебно задовољан што су испуњене ствари договорене на претходним сједницама.

Церар је изјавио да Словенија поставља нову ограду на границу са Хрватском како би спријечила евентуални неконтролисан долазак нових миграната и најавио да ће контрола граница бити строжа.

Он је објаснио да се мијења досадашња жичана ограда и поставља нова, од панела јер је мање опасна, али и због, како је рекао, веома лошег искуства од прошле године када су мигранти неконтролсано долазили преко зелене границе из Хрватске.

Церар је навео да је чињеница да постоји могућност да се мигрантски токови повећају, нарочито уколико договор ЕУ и Турске не буде остварен.

"Та реална могућност постоји и зато морамо да будемо спремни на тешке сценарије. Словенија ће морати да спроводи крајње строг режим на граници са Хрватском, као што Аустрија већ то чини на својим границама", рекао је Церар.

Он је оцијенио да ЕУ мора организовано да спроводи надзор над мигрантима јер би, у противном, могло да дође до безбједносних проблема.

"Многи мигранти не успијевају да се уклопе на одговарајући начин и наша друштва. Зато је важан корак да ЕУ полако схвата колико је значајна ефикасна контрола спољних граница, попут Бугарске, Грчке и Италије", рекао је Церар.

Извор: СРНА