latinica  ћирилица
22/10/2016 |  16:43 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

ФБиХ: Ове године у пожарима смртно страдало 11 особа

На подручју Федерације БиХ, од јануара до септембра ове године, у пожарима је смртно страдало 11 особа, двије особе су теже повријеђене, а 13 особа лакше.

У истом периоду регистровано је 3.870 пожара. Од тога - 2.706 пожара на отвореном, 948 на објектима и 216 на возилима. Укупна површина захваћена пожарима износила је 497,60 хектара, рекла је портпаролка Федералне управе цивилне заштите Мајда Ковач.

На подручју Херцеговачко-неретванског кантона регистрована су 1.494 пожара, Кантона Сарајево 913 пожара, Зеничко-добојског - 439, Унско-санског - 369, Тузланског - 352, Западнохерцеговачког - 133, Средњобосанског - 127, на подручју Кантона 10 - 40 пожара те Босанскоподрињског кантона - 15 пожара. На подручју Посавског кантона није регистрован ниједан пожар.

Говорећи о најчешћим узроцима настанка пожара, Ковач је истакла да је то "предмет предистражних и истражних радњи полицијских и правосудних органа".

- Шуме су у надлежности кантона и у складу с тим, истрагу и начин на који ће се она проводити врши министарство унутрашњх послова кантона. По правилу, на мјесто избијања пожара, осим ватрогасаца излазе и припадници МУП-а који одлучују да ли је у истрагу потребно укључити тужилаштво или ће истрагу проводити МУП - истакла је Ковач.

Савјет министара БиХ је у јануару 2014. године усвојио студију "Гашења шумских пожара у БиХ". Студију је израдила интерресорна радна група у чијем саставу су, између осталог, били и представници Министарства безбједности БиХ, Министарства одбране БиХ, представници ентитетских управа цивилне заштите и дистрикта Брчко.

- Савјет министара је изразио спремност да, у циљу квалитетнијег наступа код произвођача - понуђача противпожарних летјелица, опреме и средстава за заштиту од пожара, с владама ентитета и дистрикта Брчко, разматра могућност заједничке набавке, а то би, како је у студији и предложено, било у власништву ентитета и тиме би ентитети самостално управљали - рекла је Ковач.

Извор: Дневни аваз