latinica  ћирилица
20/10/2016 |  12:23 | Аутор: РТРС

Тесла у све моделе уграђује самовозећу технологију

Произвођач електричних аутомобила "Тесла" саопштио је да ће сви његови модели у будућности бити способни за самосталну вожњу.
Аутомобил Тесла - Фото: Beta/AP
Аутомобил ТеслаФото: Beta/AP

Компанија "Тесла" представла је систем "аутопилот" прошле године, који омогућава кориштење одређених функција аутономне вожње, попут аутоматског кочења.

"Тесла" ће сада привремено деактивирати ту технологију у свим новим аутомобилима да би се спровели детаљни тестови новог система, преноси Би-Би-Си.

Оснивач компаније Илон Маск рекао је да је хардвер који то омогућава "у суштини суперкомпјутер који је уграђен у сваки аутомобил". Он је додао да је на регулаторним тијелима да одлуче када ће возила способна за самосталну вожњу моћи да се користе на путевима.

Та технологија за сада ће радити у "пригушеном моду" и сакупљаће информације о томе када је могла да спријечи или изазове саобраћајну несрећу у случају да је управљала возилом.

Маск је рекао да се нада да ће "Тесла" једног дана моћи да покаже регулаторним службама податке који показују да је технологија за самосталну вожњу безбједнија него када је за управљачем човјек.

Упркос уградњи камера, сензора и радара, ипак се очекује да возила још годинама неће бити способна за потпуно аутономну вожњу, преноси Би-Би-Си.

Извор: СРНА