latinica  ћирилица
18/10/2016 |  12:25 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

Данци измислили пиво у праху

Данска пивара "То ул" /Два пива/ представила је свој нови производ - пиво у праху, које је, како тврди, увијек спремно за конзумирање на било ком мјесту, чим му се дода вода.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Оснивачи ове пиваре Тобиас Емил Јенсен и Торе Гинтер кажу да се процесом замрзавања и исушивања врши одвајање суве материје пива на начин који не мијења укус.

За вријеме тог процеса, вода и алкохол потпуно испаравају из пива, а у праху остају шећери, протеини, компоненте које укусу дају горчину и ароматични елементи.

Карактеристичан укус пива враћа се чим се прах залије водом, али да би се постигао пун ефекат традиционалног пића, неопходно му је додати и алкохол, пише дански лист "Копенхаген пост".

Компанија "То ул" наводи да је пиво у праху нарављено да би ово пиће могло да се конзумира на мјестима гдје је тешко доступно, попут излета у природу или авионских летова.

Ипак, будућа верзија која ће садржавати и алкохол могла би да буде блокирана у многим земљама, које не дозвољавају продају алкохола у праху.

Пивара "То ул" основана је 2010. године и већ је постала позната по производњи необичних врста пива - са аромом кафе или разног врста тропског воћа. Производи ове пиваре, карактеристични и по упадљивој амбалажи, данас се продају у преко 40 земаља.

Извор: СРНА