latinica  ћирилица
17/10/2016 |  10:23 ⇒ 10:26 | Аутор: РТРС

Норвежани хтјели да дају планину Финцима поводом вијека независности

Норвешка је одустала од плана да сусједној Финској дарује планински врх као поклон за стогодишњицу стицања независности.
Норвешка: Планина Халти (Фото: Microsoft/Encarta) -
Норвешка: Планина Халти (Фото: Microsoft/Encarta)

Граница између двије земље прелази преко планине Халти, али највиши врх планине је у Норвешкој, па је покренута кампања да се комшијама за стогодишњницу стицања независности дарује врх висок 1.330 метара.

Тим потезом би граница између двије земље била помјерена на штету Норвешке за само 20 метара, а Финска би добила нову највишу планину.

Међутим, премијерка Норвешке Ерна Солберг рекла је да мора, нажалост, да одбије идеју зато што норвешки устав забрањује давање територије.

Заговорници идеје даривања врха планине сматрају да би то био "диван поклон за сестринску нацију" да обиљежи 100 година од стицања независности, а не би био велики губитак за планинску Норвешку, која има много више врхове.

- Мијењање граница између земаља ствара правне проблеме, од којих су неки у вези са норвешким уставом - рекла је премијерка Свеину Лејросу, градоначелнику града Кафјорда, који је подржао кампању.

У норвешком уставу из 1814. године наводи се да је територија недјељива.

- Умјесто тога размотрићемо неке друге пригодне поклоне за Финску - закључила је премијерка Норвешке.

Извор: РТС