latinica  ћирилица
16/10/2016 |  14:17 | Аутор: РТРС

Браон панда коначно пронашла срећу

Само два мјесеца старо младунче панде, које због генетске мутације има крзно неуобичајене браон-бијеле боје, остало је напуштено, а његова црно-бијела мајка нестала је у џунгли. Због необичног крзна, друге панде су угњетављале младунче, а данас је оно звијезда животињског свијета.

Двомејсечно младунче је пронађено слабо и напуштено у резервату природе на планинама Ћинлинг у централној Кини, а данас панда Ћицај, што значи седми син, има седам година и води веома срећан живот, пише сајт Bored Panda.

Његова мајка је наводно нестала у џунгли, а стручњаци наводе да она није имала генетски поремећај и да је највероватније зато напустила своје младунче.

Упркос тешком периоду одрастања, Ћицај је данас лијеп и јединствен примјерак панде, а његови старатељи му ових дана траже партнерку.

У међувремену, Ћицај ужива у добром животу у долини Фопинг панда, остављајући у прошлости вријеме када су му друге панде крале храну.

Има сопственог његоватеља, који свој живот распоређује око распореда Ћицајеве исхране. Чувар се буди у шест ујутру и одлази на спавање у поноћ, како би био сигуран да је панда сита и здрава.

Славна панда сада тежи више од 220 килограма и једе око 44 килограма бамбуса сваки дан.

„Мало је спорији од осталих панда, али је и слађи“, истиче његоватељ за Мејл онлајн, описујући медвједа као „њежну, духовиту и очаравајућу животињу“.

Извор: РТС