latinica  ћирилица
15/10/2016 |  16:30 | Аутор: РТРС

Скенирање Кеопсове пирамиде отворило нове мистерије

Др Калид Ел Енани, египатски министар за антиквитете, имао је састанак са археолошким комитетом који ради на пројекту скенирања пирамида.
Кеопсова пирамида - Фото: Getty Images
Кеопсова пирамидаФото: Getty Images

Они су анализирали посљедња открића у овој мисији која је отпочела 2015. године. Циљ студије је откривање мистерија Кеопсове и Кефренове пирамиде на платоу у Гизи, као и двије пирамиде у Дашуру познате као Црвена и Савијена.

Скенирање пирамида треба да мапира и испита унутрашњост највећих пирамида Египта, а да се притом не избуши ниједна рупа у самим грађевинама. Како би то постигли, стручњаци који раде на овом пројекту користили су неке од најсавременијих технологија – муонску томографију, инфрацрвену термографију, фотограметрију, скенер и 3Д реконструкцију.

Током посљедњег састанка координатор пројекта др Хани Хелал, представио је достигнућа мисије послије годину дана археолошког рада.

Иако открића нису сасвим јасна на Савијеној пирамиди, рад на Кеопсовој пирамиди дао је интересантне резултате.

Тим је открио двије аномалије у структури – једну у горњем дијелу улазне капије и другу са сјевероисточне стране. Сада је потребно још испитивања, како би се те аномалије и њихове функције проучиле.

То је само један од показатеља да су пирамиде и послије четири миленијума од њихове изградње и даље мистериозне.

Извор: Б92