latinica  ћирилица
14/10/2016 |  07:43 ⇒ 14:25 | Аутор: РТРС

Почиње тестно емитовање дигиталног сигнала, РТРС спреман

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала јуче са генералним директором ЈП РТРС Драшком Милиновићем и генералним директором компаније Мтел Марком Лопичићем о актуелним питањима у вези са пословањем ова два стратешка предузећа.
Цвијановић - Милиновић - Фото: РТРС
Цвијановић - МилиновићФото: РТРС

Генерални директор ЈП РТРС, Драшко Милиновић, информисао је предсједницу Владе Републике Српске да је РТРС спреман за почетак тестног дигиталног емитовања, нагласивши да ће се управљање овим сигналом обављати из ХЕАДЕНД-а који је смјештен у РТВ дому у Бањалуци и путем дигиталне опреме која је у власништву јавног емитера Републике Српске.

Предсједница Цвијановић је истакла да је процес преласка са аналогног на дигитални сигнал вођен са намјером да се заштите интереси јавног емитера Републике Српске, а самим тим и Републике Српске и у томе се успјело, те честитала руководству ЈП РТРС на успјешно обављеном послу у првој фази дигитализације.

На састанку је наглашена добра сарадња ЈП РТРС и Мтел-а у протеклом периоду, као и сарадња ова два стратешка предузећа са институцијама Републике Српске и истакнуто је да ће она бити настављена, посебно у контексту увођења нових технологија у систем телекомуникација и преноса података.

Генерални директор компаније Мтел Марко Лопичић овом приликом је рекао да је намјера компаније да буду први, посебно када је у питању увођење најновијих технологија, истакавши да су за реализацију овако значајног пројекта свакако важни и стратешки партнери.

Нагласио је да је Мтел компанија која регионално дјелује и која на ове просторе доноси свјетске трендове из области телекомуникација и ИТ-а, што је свакако стимулативно и за друге актере на тржишту.

Лопичић је рекао да је ово пројекат на који је компанија Мтел дуго чекала и технички је спремна за пуштање дигиталног сигнала од којег очекују позитивне реакције корисника, истакавши чињеницу да је Мтел компанија која пружа врхунске мултимедијалне услуге, али и компанија која улаже у културу, спорт, образовање, хуманост, нагласивши да је то нешто по чему ће Мтел и даље бити препознатљив.

Званично пуштање дигиталног сигнала за регије Бањалука, Сарајево и Мостар, планирано је за данас у 12 часова.

Грађани Сарајева, Мостара, Бањалуке и околних градова и мјеста која имају оптичку видљивост према емисионим локацијама не треба да помјерају своје вањске пријемне антене.

"Грађанима који имају ТВ пријемнике старије генерације препоручује се да не купују ресивере за пријем дигиталног сигнала док не буде ријешен начин финансирања и набавке одговарајућих ресивера, односно док се не утврде минимални технички захтјеви које морају испуњавати за квалитетан и несметан рад", наведено је у Министарству транспорта и комуникација БиХ.

Овим је и званично завршена прва фаза преласка са аналогног на дигитално емитовање. Након завршетка друге фазе, у наредних годину дана, читава територија Републике Српске и БиХ би требало да буде покривена дигиталним сигналом.