latinica  ћирилица
12/10/2016 |  14:01 ⇒ 14:11 | Аутор: РТРС

BMW представио мотоцикл који се не преврће (ВИДЕО)

Послије три аутомобилска концепта, BMW Vision Next 100, Rolls-Royce 103EX i MINI Vision Next 100, којима је баварски произвођач обиљежио вијек постојања, услиједио је и специјални двоточкаш у част овог великог јубилеја компаније.
Мотор који се не преврће - Фото: B92
Мотор који се не преврћеФото: B92

Четврти BMW концепт такође носи ознаку Vision Next 100, а замишљен је као напредно рјешење за мотоцикл будућности. Поред тога што је обликован као за потребе снимања неког СФ филма, овај двоточкаш уводи и значајне новине у безбједности.

Како компанија тврди, возач овог мотоцикла неће морати да носи заштитну кацигу и специјално заштитно одијело, јер је возило опремљено такозваним Селф-Балансинг механизмом који спрјечава превртање. Ова технологија обезбјеђује стабилност мотоцикла како у вожњи, тако и приликом заустављања и мировања.

Захваљујући аутоматском балансу, чак и возачи почетници неће моћи да преврну мотор, кажу у BMW. 

Осим окретања ка будућности, BMW Мotorrad се приликом дизајнирања мотоцикла ВVision Next 100 осврнуо и на своју прошлост, па тако рам који има троугласти облик представља посвету моделу R32 из 1923. године.

Погонски систем, чије спецификације произвођач за сада није открио, такође је обликован по угледу на класичан BMW "боксер" мотор. Међутим, таква је само његова спољашњост - унутра се ипак крије еколошки прихватљивији електрични агрегат.

Како је у питању футуристички пројекат, BMW је возача опремио специјалним визиром (по угледу на Гоугл наочаре), помоћу кога се остварује повезаност са борд компјутером и мотоциклом и, као на хед-ап дисплеју, пројектују информације битне за вожњу.

Такође, класично мотоциклистичко одијело замијењено је специјално одјећом, која по потреби грије или хлади возача, док оковратник пружа подршку и удобност вратном дијелу кичме у вожњи.

Извор: Агенције