latinica  ћирилица
12/10/2016 |  09:05 ⇒ 11:10 | Аутор: РТРС

Савјети љекара: Припремите свој организам за зиму, подигните имунитет храном и вјежбом

Температурне осцилације и нагло захлађење у БиХ негативно утичу на здравље грађана. Љекари савјетују да припремите свој организам за зиму и ојачате имунитет.
Прехлада (илсутрација) -
Прехлада (илсутрација)

Симптоме прехладе имају све добне групе, али је број пацијената у границама нормале и очекиван за ово доба године.
 
Љекари савјетују да се уноси што више воћа и поврћа, течности, витамина Ц и да се избјегава боравак у затвореним просторијама гдје има много људи. Препоручују се боравак на планинама и вјежбање.
 
Оно што се такође препоручује јесте конзумирање бијелог и црвеног лука, меда и према старом народном рецепту - пилеће супе. Битно је и да довољно спавате јер умор повећава осјетљивост организма.

Намирнице богате витамином Ц су концентрат шипка, црне рибизле, першун, парадајз пире, свјежа црвена паприка, коморач, карфиол, киви, јагоде, келераба. Лимун је такође богат овим витамином, али је потпуно бескористан ако га стављате у врућ чај.
 
С обзиром на то да је почела грејна сезона самим тим је повећано загађење зрака. Посебан проблем имају пацијенти с обољењима дисајних путева, највише асматичари.

"Ови пацијенти требају избјегавати излазак вани у периодима када је загађење највеће, осим ако иду на планину. Загађени зрак је пун сумпордиоксида који штетно дјелује на плућне болеснике и формира секрет који спречава правилан рад плућа. Тада се могу појавити кашаљ и инфекције, што може закомпликовати здравствено стање ових пацијената", казао је Шаркић.

Уколико морају изаћи вани препоручује се да заштите дисајне путеве. Такође, пацијентима се савјетује да редовно користе прописану терапију.

Извор: Кликс