latinica  ћирилица
10/10/2016 |  07:59 | Аутор: РТРС

Свјетски дан менталног здравља: Овогодишња тема "Психолошка прва помоћ"

Свјетски дан менталног здравља данас ће бити обиљежен уз овогодишњу тему "Психолошка прва помоћ", најављено је из Министарства цивилних послова БиХ.
Здравље (Илустрација: РТРС) -
Здравље (Илустрација: РТРС)

У Сарајеву ће данас са почетком у 10.00 часова у згради заједничких институција, у организацији Министарства цивилних послова, бити одржан округли сто "Психолошка прва помоћ".

Свјетски дан менталног здравља обиљежава се од 1992. године, а на иницијативу Свјетске федерације за ментално здравље с циљем подизања свијести о питањима менталног здравља широм свијета.

Овај дан пружа прилику свима који су ангажовани у овој области да говоре о свом раду и ономе што је потребно учинити да би заштита менталног здравља постала реалност.

Трауматска искуства у великој мјери нарушавају осјећај сигурности, чак и код мале дјеце. Психолошке кризне интервенције односе се на методе које се користе да би се пружила тренутна и краткотрајна помоћ појединцима који су проживјели догађај који је проузроковао емоционалне, когнитивне, физичке и проблеме у понашању.

То се обично односи на природне несреће /потреси, поплаве/, убиства, сексуалне нападе, различите болести, смрт блиске особе и слично, у којима појединац осјећа да је изгубио способност суочавања са стресом.

Циљ кризних интервенција је помоћи људима да се лакше носе са трауматским догађајем, те да тај исти догађај интегришу у своје животно искуство да би могли наставити са нормалним животом. Особама се помаже да врате осјећај контроле над властитим животом, чиме се смањује осјећај беспомоћности.

Такође, особа постаје свјесна тежине онога што се десило, након чега може покушати да то призна себи и другима.

И ове године тема обиљежавања Свјетског дана менталног здравља одабрана је како би се показали начини остваривања достојанства у свим аспектима менталног здравља, саопштено је из Министарства цивилних послова БиХ.

Извор: Срна