latinica  ћирилица
07/10/2016 |  16:48 ⇒ 16:52 | Аутор: РТРС

Звучи нестварно: Стижу таблете које сагоријевају сало!

Сви они који не воле редовно да вјежбају, биће изненађени и пресрећни због новог открића научника. На помолу је таблета која сагоријева сало, тачније опонаша достигнуће вјежбања, али без зноја, упала и превише труда.
Илустрација - Фото: Screenshot
ИлустрацијаФото: Screenshot

Иако ово звучи превише добро да би било истинито, научници истичу да би заиста једног дана то могло да буде истина.

Још 2012. године, идентификован је хормон који током вјежбања опушта тијело и који помаже да се смање килограми, већ и да се они гомилају у будућности.

Хормон ирисин откривен је код мишева и људи, а отпушта се приликом вјежбања. Улази у крвоток и путује до масних ћелија гдје уз низ биохемијских процеса започиње претварање обичних масних ћелија у оне метаболички активне.

Другим ријечима, користе кисеоник, и за своје функције им је потребна енергију, а самим тим троше калорије.

Тачна функција овог хормона изазива подијељена мишљења, али научници су на Универзитету на Флориди открили да осим што претвара бијеле масне ћелије у смеђе, такође спречава настанак масног ткива, а истовремено јача кости.

- Користили смо културе људског масног ткива да бисмо доказали позитиван учинак ирисина на претварање бијелих масних ћелија у смеђе као и повећање телесне способности сагоријевања сала – рекла је професорка Ли-Јун Јанг.

Она, ипак, препоручује вјежбање, јер оно позитивно утиче на мозак и на срце

Јанг истиче да је ово откриће само потврдило важност редовног вјежбања за здравље човјека.

Премда је могуће да у будућности ирисин постане лијек, Јанг истиче да је то још неизвјесно.

- Умјесто да чекате чудесну таблетицу, можете да помогнете себи промјеном животног стила. Вјежбање подстиче стварање ирисина који има позитиван учинак на смањење сала, јача кости и у уопштено боље кардиоваскуларно здравље – наводи докторка.

Прошле године је Јанг са својим тимом открила да нови хормон побољшава срчане функције на више начина, а између осталог подиже ниво калцијума. Не треба заборавити да док ирисин има позитивне учинке на метаболизам, ипак нема позитиван утицај на мозак и срце, а које вјежбање има.

Извор: Агенције