latinica  ћирилица
06/10/2016 |  17:32 | Аутор: РТРС

Обољели од МС Источне Херцеговине задовољни радом удружења

У протеклој години успјели смо да задржимо сва права која имамо, поручено је са 14. годишње Скупштине удружења обољелих од мултипле склерозе регије Источна Херцеговина.
Невесиње - Фото: РТРС
НевесињеФото: РТРС

Задатак нашег и свих осталих оваквих удружења у Републици Српској јесте да се боримо за наша права и олакшамо живот свима који су обољели од ове болести, истичу чланови херцеговачког удружења. 

Новак Милошевић, из Билеће, оболио је од мултипле склерозе прије 23 године. Нимало лак живот, а уз то бројне препреке и проблеми које сам не би могао да ријеши. Удружење му је, каже, омогућило да живи лакше.

Новак истиче да му Удружење и дружење много значе, а омогућен му је и одлазак у бању.

Владо Ковачевић, из Невесиња, оболио је прије 15 година. Тешке године које, каже, лакше пролазе уз чланове Удружења.

Прошле године ово удружење је заједно с осталим удружењима обољелих од мултипле склерозе у Српској успјело да путем законске регулативе побољша положај обољелих. Покренута је иницијатива за одобравање пратиоца за одлазак у Атомску бању Горња Трепча за непокретне чланове Удружења.

Бранимир Таминџија, предсједник удружења обољелих од мултипле склерозе, регија Источна Херцеговина, каже да су покренули и иницијативу о легализацији уља од канабиса у медицинске сврхе за лијечење ове болести под надзором. Према његовим ријечима, велики број обољелих ово уље сада набавља илегално, због чега желе да то буде законски регулисано.

Милан Стјепановић, предсједник Удружења обољелих од мултипле склерозе, регија Бирач, каже да се тек сада може сагледати колико за обољеле значи удруживање у једну овакву организацију и које све предности доноси.

Чланови ових удружења поручују да ће и даље наставити да заступају интересе обољелих од мултипле склерозе.