latinica  ћирилица
04/10/2016 |  12:27 ⇒ 13:16 | Аутор: РТРС

Фејсбук био блокиран због уклете мачке!?

Наизглед безазлена шаљива фотографија мачке изазвала је хаос на друштвеним мрежама, након што је Фејсбук деактивирао милионе профила на којима је ова слика објављена.
Уклета мачка (фото:twitter.com) -
Уклета мачка (фото:twitter.com)

Након масовног гашења профила, појавило се неколико теорија које "објашњавају" зашто се Фејсбук боји "уклете мачке".

Варин Кирш, један од корисника Фејсбука, пожалио се да му је профил угашен након што је објавио ову фотографију. Након тога, јавило се на хиљаде људи са сличним искуством и жалили се да су блокирани јер су објавили "симпатичну фотографију".

На фотографији коју је Фејсбук означио као опасану налази се срећна мачка одјевена у одјело, са кошуљом и краватом, и према свим интернет стандардима уопште не спаде у уврједљиве. Фејсбук се огласио рекавши да је објављивање фотографије аутоматски покренуло гашење профила, те да је баг поправљен, али није објаснио због чега је дошло до тога.

Теоретичари на интернет сматрају да се у изворном коду фотографије налази нека порука коју друштвена мрежа сматра уврједљивом, због чега је аутоматски брише, а профил корисника деактивира.

Они мало циничнији тврде да се Марку Закербергу једноставно "није свидјела мачка", те је ријешио да је елиминише.

Подсјетимо, прошлог мјесеца Фејсбук се нашао на удару јавности, јер је цензурисао легендарну фотографију из Вијетнамског рата, чувену "Напалм дјевојчицу" која је освојила и Пулицерову награду, због "непримјерене голотиње".

Након протеста јавности, Закерберг је признао грешку и вратио фотографију на Фејсбук, означивши је као "важно историјско насљеђе, подсјетник и дјело од изузетног друштвеног значаја".

Извор: