latinica  ћирилица
03/10/2016 |  20:29 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Руска Маша, "рођена" на Криму, побиједила Дизнија

Руски серијал анимираних филмова "Маша и Медвјед" је постао свјетски феномен, гледају га дјеца, али и одрасли у чак 120 земаља.
Маша и Медо - Фото: РТС
Маша и МедоФото: РТС

Филм "Маша плус каша" на Јутјубу каналу је гледало чак 1,6 милијарди гледалаца. Прошле године је серијал био проглашен најбољом анимацијом у Мајамију на Кидскрину, који је раван дјечјем Оскару. У Италији је за божићне празнике овај серијал био један од најгледанијих, а слично је и у многим земљама Европе, па све до Јужне Кореје и САД.

Већ годину дана се са успјехом показује и гледа на Нетфликсу, главном онлајн биоскопу планете, а по броју гледања "Маша и Медвјед" превазилази Дизнијеве хероје.

Прва серија "Маше и Медвједа" емитована је 7. јануара 2009, а идеју је дао, режирао и написао сценарио Олег Кузовков.

- Идеју да направим филм о "Маши и Медвједеу" добио сам 1996. послије љетовања на Криму. На плажи сам видио дјевојчицу која није дала родитељима да се одмарају. Осим родитељима, сметала је и другим гостима на плажи. Али тада пројекат нисам могао да реализујем јер сам тражио инвеститоре. Тек када сам нашао неког озбиљног, кренуо сам да правим екипу и реализујем идеју. Инвеститору се свидјело како смо замислили ликове па смо почели да радимо, али тек 2007. године - прича Кузовков.

Сада серијал у студију ради око 100 сарадника. Иначе, један филмић траје до седам минута јер је то идеална дужина да се задржи дјечја пажња.

Аутор филма сматра да је главни разлог популарности Маше широм свијета универзална тема односа дјетета и одраслог.

- Тачно таква Маша је у свакој породици. Таквих хиперактивних дјевојчица и дјеце уопште има у многим породицама, а Медвјед је као тата који је послије тешке радне седмице хтио да се у недјељу одмори, али дијете се пробудило у шест сати ујутро. Маша је, како би психолози рекли, "хиперактивно дијете", а Медвјед је измучен и стрпљив и брижан. Он је спреман да помаже и рјешава проблеме дјетета - каже Кузаков.

Цијели пројекат се реализује у анимационом студију Анимакорд, чији је први производ заправо "Маша и Медвјед". Досад су направљене 52 серије, а једна од њих је и чувена "Маша плус каша". У овом студију рођено је и 26 прича "Машине бајке", направљених по мотивима руских народних прича.

Пројекат "Маша и Медвјед" је 2015. године зарадио 225 милиона долара. Само од рекламе на Јутјубу мјесечни приход је око 1,5 милиона долара. Али главна зарада је на додатном бизнису. Штампају се књиге, а један од великих ланаца брзе хране направио је дечји мени "Маша и Медвјед". Осим продаје права емитовања, велика је зарада на лиценцама за производњу играчака направљених на основу ликова из серијала. Спретни трговци наручују од произвођача школски прибор са ликовима Маше и Медвједа, производи се дјечја храна са таквим називом...

Извор: Новости.рс.