latinica  ћирилица
30/09/2016 |  15:56 | Аутор: РТРС

Лијекови против болова повећају ризик од срчаног удара?

Неселективни нестероидни антиинфламаторни лијекови (НСАИЛ) могу да повећају ризик од срчаног удара, наводе стручњаци са Универзитета у Милану.
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

Претходне студије повезивале су лијекове са абнормалним срчаним ритмом, који може да изазове срчани удар, као и са повећаним ризиком од инфаркта и шлога, ако се узимају редовно.

Лијекови, заједно са подгрупом антиинфламаторних лијекова познатијих као ЦОX-2 инхибитори, користе се за болове и инфламације, а које често конзумирају људи са артритисом.

Нова студија користила је податке од скоро 10 милиона корисника НСАИЛ-а из Уједињеног Краљевства, Холандије, Њемачке и Италије, који су почели своје терапије између 2000. и 2010. године.

Међу њима, 92.163 су били идентификовани као хоспитализовани због срчаног удара.

Студија открива да су људи који су користили било који НСАИЛ у посљедњих 14 дана прије и за вријеме студије, имали за 19 одсто повећан ризик од срчаног удара, за разлику од оних који су користили НСАИЛ-е само некада у прошлости.

Ризик је повећан код седам традиционалних лијекова против болова (диклофенак, ибупрофен, индометацин, кеторолак, напроксен, нимесулид и пироксикам) и код два ЦОX 2 инхибитора (еторикоксиб и рофекоксиб).

Повећан ризик кретао се од 16 одсто за напроксен до 83 одсто за кеторолак. Истраживачи су такође открили да је ризик од срчаног удара увећан код диклофенака, еторикоксиба, индометацина, пироксикама и рофекоксиба, ако се користе у већим дозама, и наглашавају да ово треба узети у обзир са опрезом.

Ризик по свему судећи варира између лијекова и одређене дозе лијекове.

У пратећем уводнику студије, два истраживача здравља из Данске наводе да због широко распрострањене употребе НСАИЛ "чак и мало повећање кардиоваскуларних ризика је велика брига за јавно здравље".

- Познато је да такви лијекови морају да се конзумирају са опрезом, поготово код пацијената са већим или мањим ризиком од срчаних болести. Ово се највише односи на оне који их узимају на дневној бази, а не повремено - наводе истраживачи.

- Пошто се срчани и проблеми са зглобовима јављају упоредо, нарочито код старијих људи, ова студија служи као подсјетник љекарима да пажљиво преписују нестероидне антиинфламаторне лијекове, као и пацијентима да користе мање дозе таквих лијекова у кратком временском периоду - додају стручњаци.

Извор: Б92