latinica  ћирилица
29/09/2016 |  16:47 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Свјетски дан срца обиљежен и у Српској (ВИДЕО)

Данас се обиљежава Свјетски дан срца. Република Српска, бројним акцијама и превентивним кампањама придружила се обиљежавању дана, у коме љекари указују на факторе ризика и промоцију здравог начина живота.
Бањалука - Дан срца - Фото: РТРС
Бањалука - Дан срцаФото: РТРС

У највећем граду Српске, у Парку "Петар Кочић" организовано је бесплатно мјерење крвног притиска и масноће.

Колико је важно сачувати здраво срце показује и податак Свјетске здравствене организације, да годишње у свијету од кардиоваскуларних болести оболи чак 17 милиона становника. Ни Република Српска није поштеђена ове, условно речено, лоше статистике, јер се дневно догоди од четири до пет инфаркта миокарда. Од укупне смртности на годишњем нивоу у Српској, чак 47 одсто партиципирају болести кардиоваскуларног система.

Ни јако сунце, ни гужва нису спријечили Бањалучане у намјери да контролишу здравље. Да би указало на значај централног и најважнијег мишића у тијелу човјека, Удружење кардиолога са партнерима, већ 16. годину организује превентивну кампању.

У Републици Српској годишње од болести срца умре око седам хиљада људи,а најучесталији су инфаркт срца и мозга. Ако у млађој доби факторе ризика под којим се подразумијевају - пушење, нездрава исхрана, недовољна физичка активност, повишена масноћа у крви, шећер, притисак, гојазност - сведемо на минимум, и шансе за болести кардиоваскуларног система биће одгођене до осме деценије - поручују љекари.

- Ако је присутно један, два или више фактора ризика, дешавају се кардиоваскуларне болести већ код средовјечних људи. Код нас се дешава да већ у трећој деценији млади добијају инфаркт срца - наглашава проф. др Душко Вулић, национални координатор за превенцију кардиоваскуларних болести у Републици Српској.

У посљедњих неколико година, смртност од срчаних болести са 57 процената, смањена је на 47 одсто. Ресорно министарство припремило је промотивно-превентивне водиче.

- Обрађују се ризико-фактори и дате су смјернице нашим грађанима како треба да редукују, односно да продуже свој живот и своје срце - истиче Љиљана Иванчић, помоћница министра здравља и социјалне заштите Републике Српске у ресору здравствене заштите.

Продукт менаџер у компанији Хемофарм, Даворка Копања каже да је циљ ове компаније да допринесе подизању свијести становништва о томе колико је важна превенција и колико је важно да водимо рачуна о здрављу.

Иако је превенција најбољи лијек, подсјећају љекари, развој интервентне кардиологије омогућио је да пацијенти са инфарктом буду збринути у року од два сата и тако стекну добију могућност да одрже нормалан квалитет живота.