latinica  ћирилица
27/09/2016 |  21:19 | Аутор: РТРС

Голић у И.Н. Сарајеву: За реконструкцију школе "28. јуни" 450.000 КМ

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић обишла је данас Средњу школу "28. јуни" у Источном Новом Сарајеву, гдје је у току реконструкција.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

За реконструкцију, у оквиру пројекта "Енергетска ефикасност у Републици Српској", Влада је обезбиједила 450.000 КМ.

Термичка изолација, замјена фосилног горива обновљивим изворима енергије, постављање лед расвјете, замјена врата и прозора – реконструкција Средње школе "28. јуни" требало би да буде завршена за 60 дана.

- Влада Републике Српске је препознала жељу становника, јер у овом објекту на годишљем нивоу борави преко 570 корисника - рекла је Голићева.

Завршетком реконструкције требало би да дође и крај и вишегодишњем проблему огромних издатака за гријање.

- Овом реконструкцијом и овим пројектом ми ћемо веома бити задовољни, јер ће услови у школи бити много бољи, биће нам топлије, а уштедићемо и значајна материјална средства - рекла је Млађенка Пандуревић, директорка школе.

Уштеде на годишњем нивоу, процјењеује се, биће између 30 и 50 хиљада КМ, а вриједност самог пројекта је 450 хиљада КМ.

- Ово је највећи пројекат који је у овој години Влада Републике Српске подржала у овој локалној заједници. То је пројекат који ће умногоме допринијети квалитету, односно инфраструктури овог објекта који је грађен давне `68. године - истакао је Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

У оквиру "Енергетске ефикасности у Републици Српској" обавља се санација 31 објекта, ради задовољавања потреба енергетске заједнице и уговора који је БиХ потписала, да ће до краја 2018. бити смањен утрошак енергије до девет одсто.

Министарка Сребренка Голић истакла је да ће бити одобрен и пројекат упућен према Зеленом климатском фонду у Кореји и изразила наду да би грант средства за БиХ од 15 милиона евра могла бити оперативна до 2018. године.