latinica  ћирилица
27/09/2016 |  20:27 | Аутор: Блиц

Швајцарска: Скупштина усвојила забрану ношења бурке

Посланици доњег дома швајцарске Скупштине усвојили су данас већином гласова забрану ношења традиционалне муслиманске бурке, коју је предложила владајућа популистичка Демократска унија центра.
Цирих (Фото: epa/Ennio Leanza) -
Цирих (Фото: epa/Ennio Leanza)

Да би забрана ступила на снагу, одлуку доњег дома, односно Националног савјета, треба да потврде и посланици Савјета кантона, односно горњег дома Скупштине.

Истовремено, покренута је и федерална народна иницијатива о забрани бурке, коју предводи швајцарска десница, послије чега би могао да уследи и референдум ако буде сакупљено довољно потписа.

Десничарски активисти формирали су комитет и покренули кампању сакупљања потписа, а за расписивање федералног референдума о забрани бурке потребни су потписи 100.000 грађана.

Комитет је саопштио да кампања и даље траје, а законски рок за сакупљање потребног броја потписа је 18 мјесеци, док референдум може бити расписан у року од двије године.

Резултати анкете коју је у августу спровео дневни лист Матен диманш показали су да забрану бурке подржава 71 одсто Швајцараца.

Ношење бурке дозвољено је у скоро свим дијеловима Швајцарске, осим у кантону Тесен на југу земље, гдје је прије три године одржан референдум на којем се већина бирача изјаснила за забрану.

Забрана је ступила на снагу 1. јула, а за њено кршење прописана је новчна казна од најмање 100 франака.

У Швајцарској живи око 300.000 муслимана, а жене које у градовима носе бурку углавном су туристкиње с Блиског истока.