latinica  ћирилица
27/09/2016 |  20:05 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Ускоро туристичка карта Српске на Брајевом писму

Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић и представник Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске Јовица Радановић потписали су меморандум о сарадњи захваљујући којем ће бити израђена туристичка карта Српске на Брајевом писму.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Споразум је потписан на вечерашњој свечаности обиљежавања Свјетског дана туризма и десетогодишњице рада Туристичке организације Републике Српске у Бањалуци.

"Ово је још један начин да привучемо што већи број људи који ће доћи овдје, а све са циљем да се што више изграђујемо, унапређујемо, да се што више људи запошљава и да свијету покажемо да је Република Српска дивна земља која има шта да понуди и због чега би неко пожелио у њу да дође", рекла је Јовановићева новинарима.

Она је нагласила да Српска сваке године биљежи раст броја туристичких посјета, а да су најатрактивније туристичке дестинације Бањалука са околином, Вишеград и Андрићград, Требиње, два национална парка, средња Дрина и многе друге.

Радановић је рекао да је израда туристичке мапе Српске на Брајевом писму вишеструко корисна за слијепа и слабовида лица, али и саму библиотеку и њено укључивање у промоцију туристичких потенцијала Српске.

Он је нагласио да ће захваљујући меморандуму о сарадњи Библиотека за слијепа и слабовида лица и Туристичка организација Српске сарађивати и на другим заједничким пројектима с циљем прилагођавања и промоције туристичких средина слијепим и слабовидим лицима.

Замјеник градоначелника Бањалуке Јасна Бркић рекла је да туристичке организације Бањалуке и Српске промовишу Бањалуку на најбољи могући начин и анимирају туристе да долазе у град на Врбасу.

"Подаци говоре да је знатно увећан број долазака туриста, али и њихово задржавање у град што значи да им нудимо адекватне садржаје", рекла је Бркићева подсјећајући да је Бањалука добила двије награде за гостољубивост.

Говорећи о приступачности туристичких мјеста у Бањалуци лицима с инвалидитетом, Бркићева је рекла да град посвећује посебну пажњу и већа средста од законом предвиђених за побољшање услова живота за лица с инвалидитетом.

На свечаности обиљежавања Светског дана туризма и десетогодишњице рада Туристичке организације Републике Српске постављена је изложба фотографија пристиглих на конкурс Туристичке организације Српске под називом "Туриста у покрету".

Свечаности одржаној у Музичком павиљону парка "Петар Кочић" присуствовали су бројни гости, туристички радници и представници јавног живота Српске.